windows 7
The back of an FBI agent

Cybercriminelen richten zich steeds vaker op ondernemingen die nog altijd Windows 7 gebruiken. Dat stelt de FBI in een nieuwe notificatie.

Advertentie

In januari van dit jaar stopte Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem Windows 7. De voorbije tijd maande het softwarebedrijf klanten al aan om de overstap naar Windows 10 te maken. Toch bleven veel bedrijven met het oude OS werken. Dat terwijl Microsoft Windows 10 al in 2015 lanceerde.

Na Microsoft zegt nu ook de Amerikaanse inlichtingendienst FBI dat er grote risico’s verbonden zijn aan het gebruik van Windows 7. Het oude besturingssysteem zou een eenvoudig doelwit zijn voor hackers. Nu Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 heeft stopgezet, brengen ze ook geen veiligheidsupdates meer uit voor het systeem. Dat betekent dat er steeds meer bugs in het systeem sluipen zonder dat daar een patch voor is. Daarmee lopen ondernemingen die het systeem blijven gebruiken risico.

In de ‘private industry notification’ die de FBI begin deze week uitstuurde, spreekt de inlichtingenorganisatie dan ook klare taal. ‘De FBI heeft waargenomen dat cybercriminelen zich richten op de infrastructuur van computernetwerken nadat een besturingssysteem de EOL-status heeft bereikt’, aldus de dienst. ‘Door Windows 7 binnen een onderneming te blijven gebruiken, kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot computersystemen. Naarmate de tijd verstrijkt, is Windows 7 kwetsbaarder voor misbruik’.

Eternal Blue

In de notificatie stelt de FBI verder nog dat hackers ook nog gebruikmaken van oude W7-kwetsbaarheden als EternalBlue en BlueKeep. Hoewel hier al lang patches voor bestaan, zijn er bedrijven die hun besturingssysteem nog steeds niet hebben geüpdatet om die lekken te dichten. Zo kunnen hackers de bugs nog steeds uitbuiten. De inlichtingenorganisatie dringt er dan ook op aan dat bedrijven upgraden naar Windows 10.

Tot vandaag kunnen ondernemingen nog steeds gratis updaten naar W10 – hoewel deze aanbieding officieel maar tot juli 2016 geldig was. Hoewel het mogelijk is dat bedrijven nog steeds gebruik maken van hardware die het nieuwe OS niet ondersteunt, zegt de FBI dat een investering in nieuwe hardware niet opweegt tegen de kosten van een cyberaanval.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here