CPU Mind series. Backdrop composed of human face silhouette and technology symbols and suitable for use in the projects on computer science, artificial intelligence and communications

Het uiteindelijke doel van Neuralink is een technologie ontwikkelen die AI-symbiose mogelijk maakt.

Advertentie

Vier jaar geleden richtte Elon Musk het bedrijf Neuralink op. Daarmee wil de Tesla-baas het menselijke brein verbeteren. Het bedrijf werkt aan een chip die onze hersenen verbindt met computers. De chip zou ons in staat stellen beter te communiceren en onze beperkingen te overwinnen. Uiteindelijk moet de technologie AI-symbiose mogelijk maken.

De meest recente toevoeging aan het Neuralink-project is een chip die de menselijke emoties en gemoedstoestand kan controleren. Hoewel de chip in eerste instantie gericht was op mensen met mobiliteitsproblemen en verlamming, zou de technologie ons ook helpen om met stress en emoties om te gaan, zegt Musk. Door de aanmaak van stoffen als oxytocine en serotonine zou de chip depressies en verslaving kunnen bestrijden. Dat beweert Musk op Twitter. Het zou ‘alles was er mis is met het menselijk brein repareren’.

De dierentesten van een vroege versie van de technologie zijn inmiddels afgerond. Dit jaar kan Neuralink dan starten met proeven op mensen. Op 28 augustus zal Musk tijdens een persconferentie meer uitleg geven over het tot nu toe geheime project.

AI-symbiose

Het uiteindelijke doel van Neuralink is een technologie ontwikkelen die AI-symbiose mogelijk maakt. Nu artificiële intelligentie steeds doeltreffender wordt, is Musk ervan overtuigd dat onze hersenen uiteindelijk zullen moeten samensmelten met de nieuwe technologie. ‘Anders dreigen mensen het risico te lopen om door kunstmatige intelligente als huisdieren behandeld te worden,’ aldus Musk.

Die versmelting van het menselijk brein met AI zou communicatie tussen mensen ook eenvoudiger maken. Neurale interfaces moeten het mogelijk maken om via de hersenen met elkaar te communiceren zonder de omweg van de taal. ‘Je zou niet meer hoeven te praten en je zou heel snel en met veel meer precisie kunnen communiceren,’ zegt Musk daarover.

De straffe beweringen van Musk worden ook bevestigd door een rapport dat wetenschappers vorig jaar opstelden voor de Royal Society. In een onderzoek naar hersencomputerinterfaces stellen ze dat mensen door technologie toegang zullen krijgen tot elkaars gedachten of zintuiglijke ervaringen. ‘Mensen zouden tot op zekere hoogte telepathisch kunnen worden,’ zo stelt het rapport.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here