Shot of creative employees working late in the office

De top 10 wordt volledig geleverd door de VS en China, die 80 procent van alle jonge, niet-beursgenoteerde start-ups in handen hebben.

Advertentie

Dinsdag publiceerde het Hurun Research Center zijn Global Unicorn Index 2020, een lijst met de meest waardevolle unicorns ter wereld. De ranking vergelijkt 586 start-ups die na 2000 zijn opgericht, minstens een miljard euro waard zijn en geen beursnotering hebben. De Verenigde Staten en China domineren de lijst. Maar liefst 80 procent van alle unicorns komen uit die landen. Op de derde en de vierde plaats volgen het Verenigd Koninkrijk en India met respectievelijk 24 en 21 unicorns.

De ranking moet een wake-up call zijn voor de rest van de wereld, zo stellen onderzoekers van het Hurun Research Institute. ‘Het is tijd dat landen wakker worden en een ecosysteem creëren waarin unicorns kunnen bloeien.’ Verschillende grote economieën als Italië, Rusland, Mexico en Nederland hebben immers helemaal geen bedrijven die in de lijst zijn opgenomen. Ook België levert geen unicorns, hoewel databedrijf Collibra en hostinggroep team.blue soms wel tot die categorie worden gerekend. Afrika heeft slechts één unicorn.

Top 10 unicorns

Ook de top 10 van de lijst wordt niet verrassend gedomineerd door China en de Verenigde Staten. Het Chinese bedrijf Ant Financial, een spin-off van Alibaba, voert de lijst aan met 150 miljard dollar. Daarna komt ByteDance, het moederbedrijf van TikTok dat eveneens in China is gevestigd. Op de derde plaats komt de taxi-app Didi Chuxing, die vaak ‘het Chinese Uber’ wordt genoemd. Het eerste niet-Chinese bedrijf staat op plaats 5 en is SpaceX. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk is ondertussen 36 miljard dollar waard.

1. Ant Financial (150 miljard dollar, China)

2. ByteDance (80 miljard dollar, China)

3. Didi (55 miljard dollar, China)

4. Lufax (38 miljard dollar, China)

5. SpaceX (36 miljard dollar, VS)

6. Stripe (36 miljard dollar, VS)

7. Airbnb (35 miljard dollar, VS)

8. Kuaishou (28 miljard dollar, China)

9. Cainiao (27 miljard dollar, China)

10. Palantir (26 miljard dollar, VS)

Tech

Het Hurun Research Institute merkt verder op dat technologie een grote rol speelt in hun unicorn ranking. Maar liefst 80 procent van de bedrijven op de lijst verkopen software en diensten. Slechts 2 op de 10 bedrijven verkopen fysieke producten zoals elektrische wagens. Van de techstart-ups is e-commerce de grootste categorie met 89 unicorns in totaal. Daarna volgen AI, fintech, SaaS en healthtech.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here