Male and female IT engineers checking servers in server room with help of tablet.

Sinds enkele jaren probeert Alibaba Cloud ook voet aan wal te krijgen in Europa.

Advertentie

Alibaba Cloud zit op een expansiegolf. Zojuist werkte het bedrijf drie grote hyperscale datacenters af in China en staan er nog een aantal op de planning. De bouw van de infrastructuur kadert binnen de investeringen van het bedrijf om de cloudinfrastructuur te vernieuwen. In het nieuwe normaal na corona wil het bedrijf zijn klanten genoeg capaciteit bieden om thuiswerk mogelijk te maken. In totaal zal Alibaba Cloud de volgende jaren 28 miljard euro investeren in die modernisering.

De hyperscale datacenters van Alibaba zijn gericht op technologieën die rekenkracht op massieve schaal nodig hebben, zoals bijvoorbeeld cloud of big data. De nieuwe sites zijn gebouwd op Alibaba’s eigen technologieën waaronder het Apsara Distributed OS, Hanguang 800 AI chip en de X-dragon architectuur. Daarnaast maken de sites gebruik van groene energie. Met windenergie en waterkoeling voor servers wil de techgigant inzetten op duurzaamheid. Het datacenter in Hangzhou zou door deze moderne koeltechniek voor de hardware zo 70 procent minder energie verbruiken, zo zegt Alibaba.

Alibaba in België en Europa

Hoewel Alibaba in China de grootste is en wereldwijd tot de top vier behoort, is de cloudaanbieder in Europa nog niet erg actief. Toch werkt het Chinese bedrijf hard om ook hier voet aan wal te krijgen. Eind vorig jaar investeerde Alibaba in een EMEA-partnership met Cloud Temple, Equinix, EVA Group, Group Cyllene, GTI Software & Networking, PROJIXI Europe, SKALE-5, SMILE en Xebia. Ook Arrow Electronics ging in 2019 een distributieovereenkomst aan met Alibaba Cloud.

Daarmee krijgen organisaties in onze contreien toegang tot één van de grootste cloudplatformen ter wereld. Toch zijn er bij Europese klanten nog heel wat reserves over een samenwerking met Alibaba. Vooral veiligheid is voor bedrijven in Europa een heikel punt. Net zoals andere Chinese bedrijven ligt Alibaba onder vuur vanwege zorgen rondom spionage door de Chinese overheid. ‘Alibaba Cloud is in de Benelux nog behoorlijk onbekend en onbemind,’ zegt een recente partner van het bedrijf. Maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here