Ghent, Belgium; October 24, 2013; Ghent University back view on Lys river.

Door de toenemende digitalisering worden universiteiten over de hele wereld steeds vaker het slachtoffer van cybercriminelen.

Advertentie

Eind vorige week hebben hackers geprobeerd in te breken bij de Universiteit Gent. Via het softwareplatform Athena wilden ze toegang krijgen tot het netwerk en zo de gegevens van gebruikers bemachtigen. De Universiteit Gent meldt dat de poging echter is mislukt. Dat rapporteert Data News. Ondertussen heeft de onderwijsinstelling het Centrum voor Cybersecurity België ingelicht.

Als voorzorgsmaatregel heeft de UGent de file explorer van het getroffen softwaresysteem Athena geblokkeerd. Ook enkele accounts van medewerkers werden door de universiteit geblokkeerd. Vermoedelijk ging het om accounts met een zwak wachtwoord. In een interne e-mail benadrukt rector Rik Van de Walle dan ook het belang van een goed wachtwoord. Hij waarschuwt ten slotte voor phishingmails.  

Universiteiten steeds vaker slachtoffer

Verschillende universiteiten hebben de laatste jaren te maken gehad met cybercriminelen. Zo legden hackers in het najaar van 2019 de computersystemen van de Universiteit van Maastricht wekenlang plat in een ransomware-aanval. Uiteindelijk betaalde de universiteit een losgeldsom van 197.000 euro om de systemen weer terug op gang te krijgen.

Het IT-samenwerkingsverband SURF waarschuwt dan ook dat onderwijs en onderzoek steeds kwetsbaarder zijn voor cybercriminaliteit. Drie pijnpunten zijn menselijke fouten, het uitbesteden van ondersteunende processen en cloudtoepassingen van niet-Europese leveranciers. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een externe mailer kunnen criminelen grote hoeveelheden phishingmail versturen.

Wil je voorkomen dat jij of je ondernemingrganisatie slachtoffer wordt van cybercriminaliteit? Download dan ons gratis e-book!


Geen velden gevonden.

Gerelateerde artikelen

Universiteit Antwerpen getroffen door cyberaanval

Heel wat technische problemen op de servers van de Universiteit Antwerpen. Die zijn veroorzaakt door een hackerspoging dit weekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here