zero day
A female financial advisor sits with a woman at her dining room table with laptop and financial reports helping her monthly budget and investments. She is showing her client how to read a financial report as she works on her computer to do monthly finances, pay taxes and save money for the future.

Ook de dreiging van malware nam in België toe. WatchGuard blokkeerde in de eerste helft van 2020 12 procent meer aanvallen dan in 2019.

Advertentie

Het aantal zero day-aanvallen is dit jaar enorm toegenomen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van cybersecuritybedrijf WatchGuard. Volgens de veiligheidsspecialist is thuiswerk een belangrijke verklaring voor deze gevoelige stijging. Omdat werknemers thuis niet altijd beschikken over veiligheidsvoorzieningen van dezelfde kwaliteit als op kantoor, slagen steeds meer hackers er met een zero day-aanval in toegang te krijgen tot systemen.

Bij een zero day-aanval buiten hackers bepaalde lekken in software uit die bij de producent van die software nog niet bekend zijn. Soms kan het erg lang duren voor zo’n bedrijf zich bewust is van een kwetsbaarheid. In 2019 dichtte het bedrijf WinRAR bijvoorbeeld een lek in zijn comprimeersoftware dat al negentien jaar oud was. In al die tijd konden hackers dus zero-day-aanvallen uitvoeren op iedereen die van het programma gebruik maakte.

Het is voor bedrijven dan ook erg moeilijk om zich tegen zo’n aanval te wapenen. Gewone anti-malware tools kunnen ze niet detecteren. Wel bestaan er inmiddels zero day-bescherming. Het gaat om algoritmen die getraind zijn op kwetsbaarheden uit het verleden. Daarom kunnen ze nieuwe zero-days echter niet altijd herkennen.

Malware neemt toe

In ieder geval zijn zero day-aanvallen vandaag erg populair bij hackers. Van alle cyberaanvallen was in juni 56 procent een zero day-aanval. In januari was dat nog maar 39 procent. Ook de dreiging van malware nam in België toe. WatchGuard blokkeerde in de eerste helft van 2020 12 procent meer aanvallen dan in 2019. Het aantal netwerkaanvallen bleef in ons land dan weer stabiel tegenover vorig jaar.

De stijging van het aantal cyberaanvallen verbindt WatchGuard aan thuiswerk. Volgens Martijn Nielen, Senior Sales Engineer bij WatchGuard, is het toenemende aantal thuiswerkers vaak kwetsbaarder. ‘Op kantoor werken ze doorgaans achter een veilige firewall, maar thuis beschikken ze daar niet over. Ook een VPN-verbinding met kantoor vergroot de veiligheid.’

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here