Brussels, Belgium September 2019: Hdpe enrolled tubing in the middle of the footpath along the railway station Brussels South.

Het doel van de telecomoperator is om zo veel mogelijk gezinnen toegang te geven tot een sneller glasvezelnetwerk.

Advertentie

Tegen eind 2028 moeten 4,2 miljoen woningen zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk. Dat ambitieuze doel stelde Proximus zich bij de bekendmaking van zijn halfjaarresultaten. Daarmee zou binnen acht jaar 70 procent van België voorzien zijn van een aansluiting op het snelle netwerk. ‘Het is de bedoeling een aanzienlijke versnelling van ongeveer 30% te realiseren ten opzichte van ons doel om tegen 2025 2,4 miljoen woningen en bedrijven op fiber te kunnen aansluiten’, zegt Proximus-CEO Guillaume Boutin.

Het doel is om zo veel mogelijk gezinnen toegang te geven tot een sneller netwerk. Aangezien we elk jaar hogere datavolumes consumeren tegen hogere snelheden, volstaat de oude koperinfrastructuur niet meer. Glasvezelverbindingen bieden meer dan 1000 keer zoveel bandbreedte dan koper en kunnen ook meer dan 100 keer verder reiken. Op termijn moeten dan ook alle koperverbindingen die nu van de straat naar de huizen lopen, vervangen worden door een glasvezelnetwerk.

DELTA Fiber en EuroFiber

Om dat doel te bereiken heeft Proximus een akkoord gesloten met twee Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in de uitbouw en het onderhoud van glasvezelnetwerken.

DELTA Fiber zal het netwerk in Vlaanderen leveren. Het bedrijf heeft in Nederland tot nu toe al 700.000 fiberaansluitingen geïnstalleerd. In Vlaanderen zouden de bedrijven samen 1,5 miljoen woningen van toegang tot glasvezelinternet moeten voorzien. Ook wholesaleklanten krijgen toegang tot het netwerk. Hoe de samenwerking tussen Proximus en DELTA Fiber er gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Een joint venture zou tot de mogelijkheden behoren.

In Wallonië zal Proximus samenwerken met het Nederlandse bedrijf EuroFiber. Het doel is om samen minstens een half miljoen woningen van een glasvezelaansluiting te voorzien. Ook hier is het nog niet duidelijk hoe de structuur van de samenwerking tussen de partijen er zal uitzien. Een joint venture is hier eveneens een optie. Ondertussen heeft Proximus de uitrol van het netwerk al in elf steden opgestart.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here