dwangarbeid
US Capitol

Volgens een studie van KnowTheChain zouden techbedrijven te weinig doen om dwangarbeid in hun bevoorradingsketen tegen te gaan.

Advertentie

Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres op woensdag 29 juli beloofden de CEO’s van Apple, Facebook, Amazon en Google strikter toe te zien op dwangarbeid bij hun partners. De hoorzitting ging in essentie over de oneerlijke concurrentie van de techreuzen. Door toenemende internationale druk kwam de kwestie van dwangarbeid echter ook ter sprake. Op vraag van het congreslid Ken Buck hebben de techbedrijven beloofd de banden te verbreken met derde partijen die gebruik maken van dwangarbeid.

De bespreking in het congres volgt op een rapport van Uyghurs For Sale van het International Cyber Policy Centre. Daarin stond te lezen dat tientallen grote bedrijven gebruik maken van producenten die Oeigoerse dwangarbeiders in dienst hebben. De Oeigoeren zijn een islamitische minderheidsgroep in de Chinese provincie Xinjiang die al jaren wordt onderdruk door de nationale overheid. Volgens de Verenigde Naties zouden meer dan een miljoen Oeigoeren zijn opgesloten in strafkampen waar ze dwangarbeid moeten verrichten. De Chinese overheid ontkent deze realiteit echter staalhard.

Te weinig inspanningen

In het verleden hebben technologiereuzen echter weinig inspanningen geleverd om deze mensenrechtenschendingen tegen te gaan. Dat blijkt uit een rapport van KnowTheChain dat vorige maand werd gepubliceerd. Zo zou 76 procent van de techreuzen te weinig doen om transparantie in hun bevoorradingsketen te brengen. De organisatie quoteerde de inspanningen van techbedrijven om dwangarbeid tegen te gaan. Het gemiddelde was een magere 30 op 100. Apple en Amazon scoorden in de studie respectievelijk 68 en 43. Over Google en Facebook zijn geen cijfers bekend.

Nu willen Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon en Sundar Pichai van Google-moederbedrijf Alphabet hun inspanningen verhogen. In het congres hebben ze onder ede beloofd dat ze de banden met bedrijven waar Oeigoerse dwangarbeiders werken zullen verbreken. Concreet is nog niet bekend hoe ze dat zullen doen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here