Environment protection, air pollution and anti-virus concept

Onder andere de logo’s van DKV, Pizza Hut en Belfius prijken op het digitale visitekaartje van Devside. Hoewel het bedrijf inderdaad in opdracht van DKV blijkt te hebben gewerkt, blijkt dat voor verschillende andere bedrijven niet te kloppen.

Advertentie

Update 31/07: In een interview met De Standaard verdedigt de oprichter van Devside zich na de initiële stilte. ‘Voor het gebruik van die logo’s had ik geen toestemming gevraagd. Een fout’, geeft De Ville de Goyet toe aan de krant. Ook het feit dat hij promotieteksten van een andere site had gekopieerd, was een misstap. ‘De site is mijn grootste vijand geworden’, lacht hij. ‘Maar ik ben een appontwikkelaar, geen communicatiedeskundige’.

Op dinsdag 21 juli besliste de Belgische overheid met het softwarebedrijfje Devside in zee te gaan voor de bouw van een tracingapplicatie voor het coronavirus. Na een maandenlang welles-nietesspelletje over de noodzaak van zo’n app, leek de kogel nu eindelijk door de kerk. Toch klonk er meteen na de keuze voor Devside al kritiek. Het bedrijf bleek vrij onbekend te zijn, had één like op Facebook en telde slechts een paar werknemers.

De kritiek op Devside zwelt nu echter aan. Eerder beweerde professor Bart Preneel, die mee in de jury van de selectiecommissie zat, dat Devside ‘een zeer degelijk en onderbouwd voorstel ingediend en ze hebben ook uitgebreide ervaring met het ontwikkelen van apps, meer dan 100 apps in de laatste tien jaar.’ Nu blijkt echter dat de referenties die het bedrijf voorlegt op zijn minst wat zijn aangedikt.

Nepklanten

VRT NWS meldt na onderzoek dat het bedrijf verschillende ‘nepklanten’ als referentie op de website zette. Onder andere de logo’s van DKV, Pizza Hut en Belfius prijken op het digitale visitekaartje van Devside. Hoewel de softwareontwikkelaar inderdaad in opdracht van DKV heeft gewerkt, blijkt dat voor verschillende andere bedrijven niet te kloppen.

Zo is Pizza Hut nooit een klant van Devside geweest. ‘Wij hebben nooit rechtstreeks met Devside gewerkt’, zei een woordvoerder van Pizza Hut tegen VRT NWS. ‘Iemand die ooit als zelfstandige voor hen heeft gewerkt heeft bij ons een keer een applicatie gebouwd. We gaan dan ook vragen of ze ons logo willen verwijderen van hun pagina.’

Ook Belfius, dat niet wil reageren op de vragen van de Vlaamse omroep, heeft Devside gevraagd hun logo te verwijderen. De logo’s de grootbank en de pizzaketen werden ondertussen vervangen door die van andere klanten. Momenteel staan de logo’s van maaltijdchequebedrijf Monizze en start-up Ozaam in hun plaats.

Logo’s van eigen bedrijven

Maar is nog meer eigenaardigs aan de hand met de referenties van Devside. Op de site van het bedrijf staan drie logo’s van bedrijven die in handen zijn van ene Jean-Paul De Ville De Goyet. Opmerkelijk, want deze man is zelf ook de oprichter van Devside, dat tot voor kort nog JPDVDG.com heette. ‘JPDVDG’ doet dus graag zaken met zichzelf, aldus VRT NWS. De Vlaamse publieke omroep probeerde Devside te contacteren, maar het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Op Twitter klonk er dan ook meteen rake kritiek op het bedrijf en de selectieprocedures van de overheid. Een gebruiker tweette: ‘die aanbesteding ligt dan weer open veronderstel ik? Als je al niet correct een lijst van uw weinige klanten kan bijhouden, hoe ga je dan wel correct die #CoronaApp maken?’. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie

1 REACTIE

  1. Een ontwikkelaar voor contact tracing die zelf niet bereikbaar of contacteerbaar is!
    Hoogst eigenaardig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here