Het nieuws over Google komt er net nu het bedrijf in zowel Europa als de Verenigde Staten wordt onderzocht in verband met oneerlijke concurrentie.

Advertentie

Google zou softwareontwikkelaars toegang geven tot data over concurrrende Android-apps. Dat rapporteert The Information. Een intern bedrijfsprogramma genaamd ‘Android Lockbox’ houdt bij hoe Android-gebruikers omgaan met populaire, niet-Google-apps en -services. Hiermee kunnen werknemers van Google naar verluidt ‘gevoelige’ gegevens over andere apps raadplegen. Het gaat onder andere over data over hoe vaak de apps zijn geopend en hoelang ze worden gebruikt.

Bronnen hebben aan The Information bevestigd dat Google Android Lockbox gebruikt om rivalen van Gmail te bekijken of om het gebruik van Facebook en Instagram te controleren. Google zou de data ook hebben gebruikt om de lancering van zijn TikTok-concurrent, Shorts, te plannen. Wel is het zo dat de werknemers van Google in sommige gevallen toestemming moeten vragen om deze gegevens te zien en dat deze verzoeken soms worden afgewezen.

Verder meldt The Information dat Android Lockbox de meest bruikbare informatie krijgt wanneer gebruikers ermee instemmen om informatie met Google te delen. Deze optie krijgen ze te zien als onderdeel van het installatieproces van Android. Hierbij geeft Google aan dat het gebruikers met deze gegevens een meer persoonlijke ervaring kan bieden. Volgens The Information biedt het echter ook gegevens voor concurrerend onderzoek.

Antitrustonderzoek

Het rapport komt op een ongelegen moment voor het techbedrijf. Momenteel wordt Google intensief gecontroleerd in de Verenigde Staten en Europa in verband met oneerlijke concurrentie. Google CEO Sundar Pichai zal getuigen in het Congres; bijna in elke Amerikaanse staat loopt er een antitrustonderzoek tegen het bedrijf, en ook het ministerie van Justitie is van plan naar verluidt zelf een antitrustzaak in te dienen. Hoewel wordt aangenomen dat deze onderzoeken zijn gericht op de zoek- en advertentiebedrijven van het bedrijf, is het onwaarschijnlijk dat ontdekkingen over deze oneerlijke bedrijfspraktijken zullen worden genegeerd.

In een reactie op het onderzoeksrapport zegt Google dat het inderdaad toegang heeft tot gebruikersgegevens van rivaliserende apps. Volgens het bedrijf is het programma echter openbaar en hebben concurrenten toegang tot soortgelijke gegevens. Er wordt echter aangenomen dat het bereik van Google met het programma veel groter is, omdat het elk apparaat met vooraf geïnstalleerde apps van Google dekt, terwijl andere ontwikkelaars alleen informatie kunnen zien van telefoons waarop hun apps zijn geïnstalleerd. Google zei dat de data geen info geven over hoe mensen zich gedragen terwijl ze individuele apps gebruiken. Het bedrijf wilde echter niet bevestigen of het de gegevens gebruikt om concurrerende apps te ontwikkelen.

De verzamelde gegevens zijn anoniem en niet persoonlijk identificeerbaar, zegt The Information. Google zegt dat het de gegevensverzameling kenbaar maakt aan gebruikers en dat ze er controle over hebben.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here