artificiële huid

Met een artificiële huid willen onderzoekers robotperceptie verbeteren.

Advertentie

Onderzoekers van de Nationale Universiteit van Singapore (NUS) hebben een synthetische huid ontwikkeld die robots moet helpen voelen. De huid zou aanrakingen 1000 keer sneller registreren dan menselijke huid, stellen de onderzoekers. Ook kan de robothuid de vorm, textuur en hardheid van objecten snel analyseren. Daarmee staat de innovatie aan de basis van nieuwe en verbeterde toepassingen binnen de artificiële intelligentie.

Het onderzoek van de NUS werpt een blik op de toekomst van robotica. Tot voor kort werkte de meerderheid van robots enkel op basis van visuele input. Ze registreerden hun omgeving met behulp van een camera en konden slechts op basis van die visuele prikkels reageren. Daar komt volgens de universiteit nu verandering in. Door robots het vijfde zintuig van de tastzin te geven, kan de effectiviteit van robotica worden verhoogd.

Robotarmen met artificiële huid zouden bijvoorbeeld in een fabriek worden kunnen ingezet om de kwaliteit van geproduceerde goederen te controleren. Daarnaast zou de artificiële huid ook de interactie tussen robots en mensen kunnen transformeren. ‘Het vermogen om een ​​omgeving te voelen en beter waar te nemen, zou ook een nauwere en veiligere interactie tussen mens en robot mogelijk kunnen maken, zoals in zorgverlenende beroepen. Het zou ons dichter bij het automatiseren van chirurgische taken brengen door chirurgische robots het tastgevoel te geven dat ze vandaag missen,’ zegt de universiteit.

Halve werk

De artificiële huid levert echter slechts de helft van de oplossing. Om robots echt slimmer te maken, moet de tactiele input ook correct verwerkt worden. Daarom helpt de hardwareproducent Intel de onderzoekers nu met een chip die in real-time juiste conclusies trekt op basis van de zintuigelijke gegevens van de huid. ‘Robots hebben ook een kunstmatig brein nodig. Onze unieke demonstratie van een AI-skin-systeem met neuromorfe chips zoals de Intel Loihi, betekent een grote stap voorwaarts in de richting van energie-efficiëntie en schaalbaarheid’, zegt de universiteit. Met de chips van Intel in combinatie met de robothuid bereikte de NUS in een onderzoek een betrouwbaarheid van 92 procent bij het lezen van een brailletekst.

Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is om tastzin en visuele prikkels te combineren. Zo kunnen robots bijvoorbeeld beter objecten vastnemen. Ook maakt het combineren van gebeurtenissen gebaseerd op zicht en aanraking met behulp van een neuraal netwerk, een 10 procent grotere nauwkeurigheid in objectclassificatie mogelijk in vergelijking met een systeem met enkel visuele input.

‘We zijn enthousiast over deze resultaten. Ze laten zien dat een neuromorf systeem een ​​veelbelovend stukje van de puzzel is om eerdere zintuigen te combineren om de robotperceptie te verbeteren. Het is een stap in de richting van het bouwen van energiezuinige en betrouwbare robots die snel en gepast kunnen reageren in onverwachte situaties,’ voegde assistent-professor Harold Soh van de afdeling Computerwetenschappen van de NUS School of Computing toe.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here