Nieuws

Proximus wil deel aandelen in BICS verkopen

Proximus wil na de verkoop nog een minderheid van 49% procent overhouden, de overige partners willen zelfs volledig uit de joint venture stappen.

Proximus bevestigde via een persmededeling de geruchten over de verkoopintenties naar aanleiding van een artikel dat De Tijd publiceerde. Op dit moment bezit Proximus een meerderheid van 57,6% in BICS, en het telecombedrijf wil 8,6% van die aandelen verkopen om nog een minderheid van 49% over te houden en zo het engagement te behouden. Proximus zegt dat er al gesprekken met investeerders gaande zijn, maar zal daarover pas details vrijmaken als er een akkoord zou zijn.

BICS, languit Belgacom International Carrier Services ontstond in 1997 als een dochteronderneming van Proximus (toen nog Belgacom). Het kantoor in Brussel is vandaag de dag nog steeds het hoofdkantoor. De onderneming kreeg in 2005 een internationaal karakter toen het Zwitserse Swisscom 22,4% van de aandelen in handen kreeg. In 2009 stapte het Zuid-Afrikaanse MTN ook nog mee in de joint-venture met 20%. Swisscom en MTN maakte eerder al bekend volledig uit de onderneming te stappen. Dat betekent dat dus 51% van de aandelen van BICS te koop staan. Potentiële overnemers zijn nog niet bekend.

Spionage

Het dochterbedrijf van Proximus is één van de grootste leverancier van datatransmissiediensten in de globale telecomsector. Zo’n 700 telecomoperatoren uit alle werelddelen zouden gebruik maken van BICS voor het regelen van hun internationale bel- en sms-verkeer en het aanbieden van mobiel internet. In Afrika en het Midden-Oosten is BICS zelfs de belangrijkste telecomprovider. Ook enkele belangrijke overheidsinstanties zoals NAVO, de Europese Commissie en de Belgische overheid zijn aangesloten bij BICS.

Toch heeft BICS voornamelijk internationale faam bereikt door een spionageschandaal dat aan het licht kwam in 2013. De Britse geheime dienst BHCQ zou jarenlang gebruik hebben gemaakt van de servers van BICS om het telefoonverkeer in Afrika en het Midden-Oosten in de gaten te houden. Dat deden ze om de structuur van het internationale telecommunicatienetwerk ter observeren en geheime informatie te onderscheppen via man-in-the-middle aanvallen. Sommige bronnen beweerden dat de aanval gericht was naar internationale overheidsinstellingen die in Brussel gevestigd zijn, maar daar is nooit sluitend bewijs voor gevonden. In één van de documenten die klokkenluider Edward Snowden uitlekte was te lezen dat de Amerikaanse geheime dienst NSA gelijkaardige praktijken heeft uitgevoerd.

Proximus zou de vele miljoenen euro’s die het uit de verkoop kan vangen willen investeren in de verdere uitbouw van het glasvezelnetwerk. Glasvezelkabels moeten internetverbindingen sneller en stabieler maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business