Nieuws

Nieuwe digitale plofkraak op bankautomaten Argenta

Eind juni probeerde criminelen bankautomaten van Argenta te hacken in de provincie Antwerpen, afgelopen vond een nieuwe plofkraak plaats in West-Vlaanderen.

De bank Argenta heeft bevestigd dat er dit weekend weer twee pogingen tot een digitale plofkraak hebben plaatsgevonden in West-Vlaanderen. Vrijdag was het doelwit een bankautomaat in de gemeente Roeselare, zaterdagochtend richtten de criminelen zich tot een automaat in Ingelmunster. Eind juni vonden er ook al gelijkaardige plofkraken klaar in twee gemeenten in de provincie Antwerpen, Ranst en Borsbeek om precies te zijn.

Bij een digitale plofkraak proberen cybercriminelen binnen te dringen in de besturingssoftware die de bankautomaten doet draaien. Dat proberen ze dan te infecteren met malware die de systemen tilt doen slaan. Een andere methode is het aanvallen van het centrale IT-systeem van de bank zelf dat alle bankautomaten aanstuurt, maar dat is logischerwijs een stuk moeilijker. De bedoeling is in ieder geval om er voor te zorgen dat de bankautomaten het geld beginnen uit te spuwen, zodat de dieven het later letterlijk van de grond kunnen halen.

Of hen dat gelukt is of niet, zegt Argenta nog niet met zekerheid te kunnen concluderen. Ook is het nog niet bekend of het om dezelfde daders gaat als de plofkraakpoging in Antwerpen. Dat onderzoek moet de federale politie nog afronden.

Alle bankautomaten uitgeschakeld

Na de plofkraak in Rans en Borsbeek besliste Argenta om 143 bankautomaten tijdelijk te deactiveren. Dat ging dan om oudere types automaten die kwetsbaarder bleken te zijn voor dit soort plofkraken. Diebold, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in technologie voor de financiële sector, deed grondig onderzoek en voerde beveiligingsupdates uit. Argenta kreeg groen licht om de bankautomaten op donderdag opnieuw in gebruik te nemen. Slechts één dag later vond de plofkraak in Roeselare al plaats.

De bank wil geen risico’s meer nemen en zal alle kwetsbare bankautomaten definitief uitschakelen. Zelfs na de doorgevoerde updates slagen de criminelen er nog in de beveiliging te omzeilen. Argenta zal proberen in de loop van dit jaar nog alle 143 automaten te vervangen. De bank waarschuwt wel dat dit in sommige gemeenten voor hinder kan zorgen. De aanvallen op Argenta zijn de eerste gevallen van digitale plofkraken die gekend zijn in België.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business