Na een succesvol eerste jaar van de AI-school in Brussel, gaat Microsoft BeLux en zijn belangrijkste partners de gratis opleidingen in 5 Belgische steden aanbieden.

Advertentie

Vorig jaar opende Microsoft BeLux zijn eerste AI-school in Brussel. België is al jaren één van de koplopers in Europa als het gaat om investeringen in AI. Toch hebben Belgische bedrijven moeite met op de jobmarkt de juiste profielen te vinden om AI-gerelateerde vacatures op te vullen. Om dat probleem aan te pakken, bood Microsoft een gratis trainingsprogramma van 10 maanden aan. Slechts een beperkte en ervaring met AI is vereist om de opleiding te mogen starten. In maart begon een twintigtal studenten met verschillende achtergronden aan het programma, en de meeste hebben die inmiddels ook met succes afgerond.

Enkele bedrijven zoals KPMG en Delaware ondersteunden het project door bijvoorbeeld stagairs te begeleiden. De belangrijkste partner voor de AI-school was echter de non-profitorganisatie BeCode. De organisatie startte in 2017 al haar eerste AI-opleiding. Omdat BeCode diversiteit hoog in het vaandel draagt, zijn de opleidingen gratis en de toegangscriteria zeer laagdrempelig. BeCode hecht meer belang aan de juiste motivatie dan aan ervaring. CEO Karen Boers zegt dat de focus in de opleidingen sterk ligt op het vergaren van praktische kennis, zowel technologische vaardigheden als ‘soft skills’. Die lijn werd ook doorgetrokken voor de gezamenlijke trainingsprogramma’s met Microsoft. Sinds BeCode begon met de opleidingen, trainde het al zo’n 1000 mensen waarvan een 80% vrijwel meteen succesvol was op de jobmarkt.

Afbeelding: BeCode

AI School 2.0

Vandaag organiseerden beide partijen een virtuele persbriefing om de AI School 2.0 aan te kondigen, een eerste grote uitbreiding van de AI-school. Dit jaar zal Syntra de opleidingen co-produceren. Daarnaast komen er vier partners bij uit de private sector, en gaat VDAB en de jobcentra van de Waalse en Brusselse overheid de opleidigen erkennen. De opleiding zal ook een veel nationaler karakter krijgen. Naast twee nieuwe opleidingsprogramma’s in Brussel (één dit jaar en één volgend jaar) zal ook een AI-school worden neergezet in Charleroi, Gent, Hasselt, Kortrijk en Antwerpen. In september al starten de lessen in Charleroi, het eerste trainingsprogramma in Antwerpen gaat pas begin volgend jaar van start. Er wordt gekozen voor een hybride vorm van enerzijds online cursussen en lesprogramma’s op campussen.

De ambitie van Microsoft BeLux is zeker niet om het bij deze 6 opleidingen te houden. Al van bij de opening van de eerste school is het de bedoeling om op termijn 9 AI-scholen te openen verspreid over het land. Microsoft hoopt daarmee tot 500 nieuwe AI-profielen te kunnen opleidingen. Niet alleen om huidige gaten in de jobmarkt op te vullen, maar ook om te anticiperen op de versnelde digitale transformatie die de nood aan kennis over nieuwe technologieën enkel zal doen toenemen.


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here