Britse telecomoperatoren hebben een termijn van drie jaar gekregen om Huawei volledig uit het mobiele netwerk te faseren. Die deadline is niet haalbaar.

Advertentie

Update 14/07: De definitieve beslissing is gevallen. Britse telecomoperatoren mogen vanaf volgend jaar geen technologie meer aankopen bij Huawei. Ook moeten ze alle bestaande technologie van Huawei tegen 2027 vervangen hebben. Dat gaat wellicht twee miljard pond kosten. De Britse minister van Digitale Media waarschuwt dat de uitrol van 5G in het Verenigd Koninkrijk hierdoor wel uitgesteld zou kunnen worden.


De Britse regering van premier Boris Johnson besloot onlangs om ook maatregelen te nemen tegenover Huawei. Dat besluit kwam na een rapport van de Britse inlichtingendiensten dat oordeelde dat het risico door de handelsban te groot was geworden. Het Verenigd Koninkrijk gaf daarmee toe aan de stijgende druk van zijn bondgenoot de Verenigde Staten.

Johnson verkondigde inmiddels al een plan aan zijn parlement dat Huawei nog eind dit jaar uit het 5G-netwerk moet gefaseerd worden. Dat zou maximaal zes maanden mogen duren. Eerder kreeg Huawei de toestemming om maximaal 35 procent van het netwerk te bezitten, maar het zou zeker geen toegang kunnen krijgen tot kernonderdelen. Britse conservatieven zien Huawei het liefst volledig uit elk netwerk verdwijnen, dus ook de 2G- en 4G-netwerken. Daarvoor geven ze de belangrijkste spelers in de Britse telecommarkt die met Huawei in zee gingen een termijn van drie jaar.

Grote storingen, nog grotere kosten

In een interview voor Bloomberg geven de twee grote providers in het Verenigd Koninkrijk, Vodafone en BT, hun visie over het plan van de regering. Howard Watson, ICT-topman bij Vodafone UK, was gisteren te gast bij de Wetenschaps- en Technologiecommissie van het Britse parlement. Daar maakte hij duidelijk dat het bedrijf onmogelijk die termijn kan halen. Huawei bezit een derde van het 4G-netwerk van Vodafone, de rest is in handen van Ericsson. Het Chinese bedrijf te snel uitfaseren zou tot grote storingen kunnen leiden in alle netwerken. Vodafone zegt dat er minsten 5 jaar voor nodig is om van Huawei af te geraken, en het sluit niet uit dat er zelfs 7 jaar nodig zal zijn.

Ook concurrent BT is het eens met die conclusie. BT wijst ook op de hoge kosten die het uitfaseren van Huawei’s technologie met zich zal meebrengen. BT berekende dat het al zeker 500 miljoen pond kan kosten om te voldoen aan de restricties voor enkel het 5G-netwerk. Dat komt omdat alternatieven voor Huawei op dit moment stukken duurder zijn. Huawei uit bestaande netwerken weren zal nog eens minstens 100 miljoen pond kosten, al zou het totale kostenplaatje kunnen oplopen tot ‘enkele miljarden ponden’. Huawei bezit twee derde van BT’s netwerk, de rest behoort tot Nokia.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here