Thunderstorm lightning

Vandaag heeft Intel de specificaties van Thunderbolt 4 aangekondigd, een nieuwe generatie netwerkstandaard die volgt op Thunderbolt 3. Maar hoe verschillen de standaarden van elkaar?

Advertentie

Als je een Mac hebt, heb je ongetwijfeld ook al met Thunderbolt gewerkt. Thunderbolt is de naam van de connectiviteitsoplossing van Intel die je pc verbindt met randapparatuur. De technologie werd in 2011 voor het eerst gebruikt in Apple-computers, en zit vanaf 2016 standaard in elke Mac. Ondertussen komt de vierde generatie Thunderbolts er binnenkort aan. Vandaag pakt Intel uit met de specificaties van de hardware.

Thunderbolt 4 vs. Thunderbolt 3

De nieuwe generatie Thunderbolt-poorten verschillen niet in grote mate van de vorige. Dat was al langer bekend. Wel heeft Intel de minimale vereisten waaraan computers met de aansluiting moeten voldoen opgeschroefd. Hoewel de beide technologieën minimum een pc met snelheden van 40Gbit/s ondersteunen via een enkele usb-c-kabel, zijn er wel wat verschillen.

Zo ondersteunt versie 4 minstens een pc met twee 4k-schermen of een 8k-scherm, terwijl dat bij Thunderbolt 3 ook één 4k-scherm kon zijn. Ook de datavereisten waaraan een pc moet voldoen heeft Intel opgeschroefd. Die vereisten liggen voortaan op een doorvoer van 32Gbit/s in plaats van 16Gbit/s. Daarnaast is laden van het systeem op minstens een aanwezige Thunderbolt 4-poort vereist bij lichte laptops die minder dan 100W vergen.

Daarnaast is ook de beveiliging van de hardware verbeterd, en heeft Intel de productie van accessoires met vier verschillende Thunderbolt 4-poorten mogelijk gemaakt.

Apple en Intel

De eerste computers en accessoires met een Thunderbolt-poort zouden er eind dit jaar aankomen. Er was tot voor kort nog wel wat onduidelijkheid over toekomstige Mac-pc’s. Apple kondigde eerder immers aan dat ze vanaf volgend jaar zullen overschakelen op hun eigen ARM-processors en dus geen andere hardware meer zullen gebruiken. Ze zullen in de toekomst al hun pc’s uitrusten met eigen chips en zo de samenwerking met Intel terugschroeven.

Intel beweert echter dat pc’s over hun processoren moeten beschikken om de Thunderbolt 4-aansluiting te kunnen gebruiken. Vandaag kwam Apple echter met een verklaring waarin ze beloven Thunderbolt te ondersteunen, ook in toekomstige Apple Silicon Macs.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here