google sheets
Businesswoman and businessman talking profit on futuristic display

In een nieuw rapport van de Verenigde Naties staat België op de vierde plaats van landen met de meeste technologische innovaties.

Advertentie

UNAIDS, een dochterorganisatie van de Verenigde Naties, publiceerde deze week een rapport dat de inspanningen van landen tegen het coronavirus vergelijkt. Op basis van het aantal projecten en het innovatieve gehalte ervan stelde de organisatie een wereldranglijst op. België komt er in die ranking erg goed uit met een vierde plaats. Na de Verenigde Staten, Israël en Canada leverde België het beste werk. Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Estland en Italië komen na ons land.

België kon zich vooral onderscheiden door initiatieven van privébedrijven, zo stelt UNAIDS. ‘We zijn vooral onder de indruk van het succes van België, Zwitserland, Estland, Italië en Ierland, waar lokale ondernemers zich mobiliseerden. Zelfs sommige steden die zwaar zijn getroffen door de pandemie – New York, Milaan, Brussel en Barcelona – presteren heel goed in de ranking’, klinkt het in het rapport. ‘Ze bleven excelleren en innoveren. Tegen alle logica in, want deze steden werden met een grote crisis geconfronteerd.’

Innovatieve steden

Het rapport gaf ook een overzicht van de meest innovatieve steden. Vooral de Verenigde Staten scoren hier hoog. Met uitsluitend Amerikaanse steden (San Francisco, New York en Boston) in de top drie voert het land de ranglijst aan. Maar ook hier doet België het erg goed, met vier steden in de top-80: Antwerpen (12), Brussel (18), Gent (30) en Leuven (51). De belangrijkste Belgische innovaties die UNAIDS noemt, situeren zich dan ook in die steden.

  • Het 3D-printing-bedrijf Materialise uit Leuven leverde een handenvrije deuropener én redde miljoenen afgekeurde mondmaskers met een beugel.
  • Het Antwerpse Byteflies ontwikkelde een techpleister die permanent de ademhaling, hartslag en temperatuur van coronapatiënten meet.
  • Andaman7, een Brussels e-Healthbedrijf, leverde een in-app informatiemodule over corona om patiënten, zorgkundigen, ziekenhuizen en overheden te informeren.

Corona en innovatie

In ieder geval heeft corona een reeks innovaties op gang gebracht, ook binnen bedrijven. Het nieuwe werken, versnelde cloudtransformatie en de nadruk op digitale communicatie zullen het bedrijfslandschap ingrijpend veranderen. Hier hebben we 5 innovaties opgelijst die ons leven na corona gaan veranderen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here