De Amerikaanse regering denkt dat apps als TikTok door de Chinese overheid worden ingezet voor spionage.

Advertentie

De Verenigde Staten overwegen om Chinese apps als TikTok in het land te verbieden. Dat stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag op een vraag van Fox News. ‘Wat betreft Chinese apps op mobiele telefoons van mensen, kan ik je verzekeren dat de Verenigde Staten dit ook goed zullen doen’, zegt Pompeo. ‘Ik wil niet voor de beurt van de president spreken, maar het is zeker iets wat we overwegen’.

De kwestie draait om de manier waarop Chinese apps als TikTok omgaan met gebruikersgegevens. Die gegevens zouden volgens Pompeo doorgespeeld worden aan de Chinese overheid. De minister van Buitenlandse Zaken beweert in het interview met Fox News dat gebruikers dit type apps enkel moeten installeren als ze hun gegevens willen verstrekken aan de Communistische partij. De bewering over de connectie met China wordt echter niet met feiten gestaafd. Hoewel TikTok inderdaad eigendom is van het Chinese ByteDance, beweert de app wel onafhankelijk te opereren. Daarnaast zou de app gegevens in Amerikaanse datacenters met een back-up in Singapore opslaan.

De Verenigde Staten denken al langer dat de Chinese overheid andere landen bespioneert met behulp van commerciële apps. Maar ook andere landen verzetten zich recent tegen Chinese technologie. Zo werd TikTok, samen met 58 andere Chinese apps, in India verbonden na een grensaanvaring tussen India en China.

Hong Kong

Terwijl Pompeo zich sterk maakt tegen Chinese apps, neemt TikTok zelf stelling in tegen de nieuwe veiligheidswet van Hong Kong. Concreet houdt de wet voor de socialmediabedrijven in dat de regering hen op elk moment data kan opvragen over gebruikers. Daar is TikTok het niet mee eens. Nadat de wet in het land werd goedgekeurd, verwijderde TikTok de app uit de appstores van het land. Binnen de week zal het bedrijf de app ook helemaal offline halen in Hong Kong. Ook WhatsApp, Facebook, Twitter en Telegram zullen niet meewerken aan verzoeken vanuit Hongkong om gebruikersdata te overhandigen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here