Google, Facebook en Twitter gaan niet meer in op dataverzoeken regering Hong Kong

De Amerikaanse technologiebedrijven zullen geen data over gebruikers uit Hong Kong meer verstrekken als de regering daarom vraagt.

Google, Facebook en Twitter maakte uniform die beslissing nadat op maandag een omstreden nieuwe ‘nationale veiligheidswet’ werd goedgekeurd in Hong Kong. Tegenstanders vrezen namelijk dat de wet zware implicaties zal hebben op de vrije meningsuiting van burgers. Recent hebben de protesten die eind vorig jaar het land in vuur en vlam zetten weer een heropleving gekregen. Met de nieuwe wet wil de regering de protesten weer intomen.

Concreet houdt de wet voor de socialmediabedrijven in dat de regering hen te allen tijde data kan opvragen over gebruikers. Die data wordt dan vooral ingezet om mensen die zich op sociale media kritisch uitlaten te kunnen bestraffen. Hoewel de technologiebedrijven in het verleden minder weigerachtig stonden tegen het overdragen van data, vinden ze deze wet te ver gaan. De wet stelt wel dat de regering technologiebedrijven sancties kan opleggen als ze hun medewerking weigeren.

Het standpunt dat Google, Twitter en Facebook omtrent de kwestie naar buiten brachten, klonk redelijk gelijkaardig. Facebook zal de maatregel voor zowel WhatsApp als Facebook doortrekken. De bedrijven vinden het in huidige omstandigheden extra belangrijk om de privacy en veiligheid van gebruikers te beschermen. Ook Telegram en Signal sluiten zich daar bij aan. Toch lijken ze allemaal de deur open te houden dat dataverzoeken in de toekomst wel weer aanvaard worden. Hong Kong blijft een belangrijke advertentiemarkt. Met uitzondering van Telegram dat veel door betogers gebruikt wordt. Free Hong Kong Press merkte wel op dat Telegram gegevens doorgeeft aan een regering als er een ‘vermoeden van terrorisme’ is.

TikTok trekt zich volledig terug

TikTok neemt het sterkste standpunt in. Na het goedkeuren van de wet verwijderde TikTok de app uit de appstores van het land. Binnen deze week zal het de app ook offline halen in Hong Kong. TikTok is eigendom van een Chinees moederbedrijf ByteDance. Desondanks is de app niet beschikbaar in China. TikTok verbreekt ook maar al te graag alle mogelijke connecties die met China kunnen gemaakt worden.

Dat komt omdat quasi tegelijkertijd met dit nieuws Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een televisie-interview opmerkte dat de VS weer een stap dichter staat bij het verbieden van TikTok. Het is al oud nieuws dat de Amerikaanse regering denkt dat TikTok gebruikt wordt om te spioneren. India heeft onlangs TikTok ook al verboden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business