iphones

Op twee juli riep de consumentenvereniging Euroconsumers Apple op om te stoppen met de levenscyclus van zijn toestellen in te korten. De organisatie vraagt de smartphonefabrikant om elke getroffen klant een vergoeding van 60 euro te geven.

Advertentie

De Europese consumentenorganisatie Euroconsumers schreef op 2 juli een brief naar Apple die niets aan de verbeelding overlaat. De vereniging beschuldigt Apple ervan moedwillig een geplande veroudering in iPhones te hebben doorgevoerd om meer winst te maken. Specifiek zou het bedrijf in 2017 met een iOS-update de levensduur van apparaten kunstmatig hebben verkort door de prestaties van de batterijen te verlagen.

Deze praktijken van geplande veroudering zijn volgens Euroconsumers niet alleen oneerlijk tegenover de consument. Ook voor het milieu is het schadelijk. ‘Namens Europese consumenten is het absoluut noodzakelijk dat we deze situatie met Apple bespreken om een ​​oplossing te vinden om verder te gaan,’ zegt Els Bruggeman, hoofd beleid en handhaving bij Euroconsumers. ‘Consumenten raken steeds meer gefrustreerd doordat iPhones veel te snel verslijten. Ze willen met respect worden behandeld en eisen concrete maatregelen om de situatie recht te zetten en duurzamere telefoons te garanderen.’

De concrete maatregelen waar de organisatie op hoopt zijn tweeledig. Ten eerste wil Euroconsumers dat Apple de opzettelijke veroudering van toestellen stopzet. Ook zou elke getroffen consument een schadevergoeding van 60 euro moeten ontvangen. De organisatie geeft Apple vijftien dagen de tijd om te reageren op het voorstel. Daarna zal Euroconsumers zich buigen over ‘de volgende juridische stappen’.

Andere veroordelingen

Euroconsumers bestaat uit het Belgische Test Aankoop, het Spaanse OCU, het Portugese Deco-Proteste, het Italiaanse AltroConsumo en het Braziliaanse Proteste. Op 11 juni diende de organisatie ook al een brief aan Apple in met dezelfde oproep. Dat verzoek kwam nadat Apple in een Amerikaanse rechtszaak 310 miljoen dollar moest ophoesten voor gelijkaardige praktijken. Een Italiaanse rechtbank veroordeelde het bedrijf op 29 mei al tot een boete van 10 miljoen euro.

Gebruik(te) jij een iPhone van voor 2017 en heb je iets van de verkorte levensduur gemerkt? Laat het ons weten via een reactie onderaan het artikel.

Advertentie

4 REACTIES

 1. Batterij van mijn iPhone SE en van mijn iPad zijn zeer snel leeg, vroeger had ik dit niet, ondertussen een nieuwe iPhone gekocht model 8 plus

 2. Heb een “oude” Iphone 6 en Iphone SE;door laatste update inderdaad opnieuw batterij problemen: leeg na 1/2 dag.
  Voor de Ipad 2019 ( 256 GB) oplaadtijd duurde enorm lang; Na lang zeuren bij Apple , nog binnen garantietijd een 12 watt power adapter besteld en probleem is opgelost

 3. Ik heb een iphone 5s aangekocht in mei 2014.
  Het is niet meer mogelijk spellen zoals Candy Crush, e.d. te spelen. De volgeladen batterij is op 3 uur nog maar 25%.. Ik koos Apple omwille van design en kwaliteit, maar dit is echt een triestig resultaat.
  Hopelijk zijn de batterijen in de nieuwe iphones van een duurzamere kwaliteit.

 4. In mijn kast ligt een iPhone 6s te stoffen daar de batterij niet meer geschikt is voor een modaal smartphone gebruiker. Spijtig voor een ooit zo handig toestel. 60 euro zou welkom zijn om een nieuwe batterij aan te schaffen.
  Jan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here