Europese politiediensten hacken criminele chatapp EncroChat

De politie uit onder andere Nederland en Frankrijk zijn er in geslaagd EncroChat te kraken, een populaire chatapplicatie onder criminelen omdat ze ‘onkraakbaar’ zou zijn.

Politiediensten uit verschillende Europese landen zijn er in geslaagd om de zogenaamd ‘onkraakbare’ chatapplicatie EncroChat te hacken. Het succes is een goudmijn voor de inspecteurs, want door de hack zijn ze in bezit gekomen van meer dan 20 miljoen berichten van de 60.000 gebruikers. EncroChat wordt voornamelijk door drugsdealers en andere criminelen gebruikt om hun illegale activiteiten te bespreken.

Gisteren legden de leidinggevenden van de operatie in het kantoor van Eurojust in Den Haag uit hoe ‘Operation Venetic’ te werk ging. De operatie startte al in 2017. De Franse politie kwam tijdens een onderzoek te weten dat criminelen vaak gebruik maakten van cryptotelefoons met daarop de app geïnstalleerd. In de loop van vorig jaar slaagde de politie erin een eerste keer door de beveiliging van EncroChat, dat zijn servers in Frankrijk heeft staan, te breken. Daaruit bleek dat de app ook door een groot aantal Nederlandse en Britse criminelen werd gebruikt, waardoor de operatie een internationaal karakter kreeg.

In de loop van dit jaar slaagde de politie er in om malware te installeren die er voor zorgde dat de berichten en afbeeldingen van gebruikers niet meer konden verborgen worden. Zo kon de politie ook meelezen met de berichten. EncroChat waarschuwde zijn gebruikers, maar op dat moment was het al te laat. Zowel in Nederland, Frankrijk als in het Verenigd Koninkrijk heeft de operatie al geleid tot vele arrestaties in het drugsmilieu. Recente drugsarrestaties in de haven van Antwerpen kunnen nog niet meteen gelinkt worden aan de hack.

Onschendbaarheid

EncroChat was één van de grootste hardware- en softwareleveranciers voor criminele milieus. Het bedrijf verkocht cryptotelefoons met een eigen besturingssysteem aan 1.000 euro per stuk, en abonnementen voor 6 maanden aan 1.500 per stuk. De beveiliging was nog een stuk sterker dan bijvoorbeeld WhatsApp dat berichten ook met een encryptiesleutel beveiligt.

EncroChat wiste namelijk alle sporen voor zijn gebruikers. Anonimiteit werd gewaarborgd omdat er geen simkaart of persoonlijke gegevens aan een account werden gekoppeld. De toestellen hadden ook geen camera’s, gps of andere functies waarmee een toestel zijn locatie kan prijsgeven. Berichten konden bovendien verborgen worden of met een speciale ‘panic’-button volledig verwijderd worden. De chatapplicatie is nu volledig offline gehaald. Het is één van de grootste hackersaanvallen uitgevoerd door politiediensten. Een boodschap aan criminelen dat geen enkel platform ‘onkraakbaar’ is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business