Het is deze week tien jaar geleden dat Tesla voor het eerst naar de beurs trok. In die tijd is er heel wat veranderd. De afgelopen twaalf maanden vervijfvoudigde de elektronische autobouwer de waarde van zijn aandelen. Zo steekt Musks bedrijf na Volkswagen nu ook Toyota voorbij.

Advertentie

De steile opmars van de Tesla-aandelen begon midden vorig jaar en kreeg nog een flinke boost tijdens de coronacrisis. Hoewel de elektronische autobouwer amper winst maakt en slechts een half miljoen wagens per jaar produceert, doet het bedrijf het steeds beter op de beurs. Een aandeel van Tesla kost vandaag 1.100 dollar, terwijl dat vorig jaar nog maar 230 dollar was.

Met die explosieve groei is Tesla vandaag het meest waardevolle automerk. Musks bedrijf is nu 5 miljard meer waard dan de Japanse autofabrikant Toyota, dat zijn koers de voorbije maanden zag dalen. Sinds februari zijn de aandelen van Toyota immers met 12 procent afgenomen doordat het bedrijf verschillende fabrieken en showrooms moest sluiten door corona. Als je rekening houdt met schulden, is Toyota wel nog meer waard dan Musks bedrijf.

Coronacrisis

De verspreiding van covid-19 heeft de internationale automarkt flink dooreengeschud. De vraag naar auto’s zou in 2020 met 15 procent afnemen. Ook Toyota gaf in mei al te verstaan dat de operationele winst van het bedrijf dit jaar wel tot 80 procent kon dalen. De daling in de autoverkoop zou ‘groter zijn dan tijdens de Lehman-crisis’.

De markt voor elektronische wagens blijft echter wel overeind. De voorbije maanden wist Tesla de hoeveelheid autoleveringen op peil te houden, terwijl er veel minder werd gereden. Hoewel Tesla nu ook concurrentie krijgt van andere automerken als Volkswagen, verwacht het bedrijf nog steeds dat hun verkoopcijfers zullen stijgen. Zo liet Musk deze week weten dat Tesla in het tweede kwartaal wellicht break-even draait.


Geen velden gevonden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here