3G, 4G, 5G. Mobile phone base station Tower. Development of communication system in urban area with blue sky background.

Gisteren miste België een belangrijke deadline voor de toekomst van 5G in ons land. Door politiek gekrakeel tussen het federale en het Vlaamse niveau kon de veiling van het eerste 5G-spectrum op 1 juli niet doorgaan. Nu zou Vlaanderen toch bereid zijn om de veiling te laten plaatsvinden.

Advertentie

De oorzaak van de impasse rond 5G was onenigheid over de inkomsten die de veiling zou opleveren. Bij de vorige 4G-veiling ging 80 procent van de opbrengst naar het federale niveau en de rest naar de regio’s. Die verdeling vindt Vlaanderen voor de huidige veiling echter niet correct. 5G zou vooral voor mediaconsumptie dienen, wat een regionale bevoegdheid is. Op federaal niveau waren ze het daar echter niet mee eens.

De Tijd rapporteert nu dat zowel het Vlaamse als het federale niveau inspanningen leveren om de onenigheid rond de centenkwestie op te lossen. De Vlaamse overheid wil, op het initiatief van minister-president Jan Jambon, de gesprekken over 5G weer opstarten. Tegelijk kondigt partijgenoot en federaal parlementslid Michaël Freilich aan dat de N-VA bereid is om een bocht te maken met betrekking tot de verdeling van de inkomsten.

Andere obstakels

Het voorstel dat nu op tafel ligt is om de veiling toch te laten doorgaan en pas achteraf over de centen te praten. Hiervoor pleitte minister voor Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld) vorig jaar al. Het geld zou dan op een geblokkeerde rekening worden bewaard tot er een akkoord is bereikt. Ook Jambon staat open voor die piste. Zijn kabinet bevestigde dat er al contact was met De Backer om het dossier terug op het federale overlegcomité te brengen.

Met deze kleine ontdooiing is de impasse rond 5G echter nog niet helemaal van de baan. ‘Er is eensgezindheid om het geld op een geblokkeerde rekening te zetten, maar er zijn andere heikele punten, zoals een eventuele vierde speler,’ zegt De Backer tegen De Tijd. In 2018 pleitte Open Vld er immers voor om een vierde telecomoperator tot de Belgische markt toe te laten. Zo zou er meer concurrentie zijn waardoor de consument scherpere prijzen zou krijgen.

Ook het feit dat Wallonië en Brussel, die zich in het verleden weigerachtig toonden ten opzichte van 5G, mee aan tafel zitten kan de kwestie moeilijker maken.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here