Young businesswoman easing working long hours with coffee at her home office.

Bedrijven zoeken op het internet massaal naar surveillancesoftware om werknemers in de gaten te houden.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De coronacrisis was de katalysator van een grote overstap naar thuiswerk. Door de lockdowns moesten werknemers het kantoor inruilen voor hun huiskamer, keuken of slaapkamer. Positieve geesten waren ervan overtuigd dat dit meer vertrouwen op de werkvloer zou creëren. Werknemers zouden worden beoordeeld op basis van hun prestaties, niet op basis van gewerkte uren of aanwezigheid. Toch tonen de cijfers iets anders aan.

Uit een studie van de website Top10VPN.com blijkt dat de vraag naar surveillancesoftware voor werknemers sinds het begin van de crisis massaal is gestegen. Die software kan bijvoorbeeld het aantal toetsaanslagen dat werknemers maken registreren, om de zoveel minuten schermafbeeldingen maken van hun computers om te kijken of ze wel echt met hun taken bezig zijn, of foto’s nemen via hun webcams.

Op basis van globale zoekopdrachten naar dit type software, konden de onderzoekers van Top10VPN.com vaststellen dat de vraag ernaar vanaf begin maart in totaal met 55 procent is gestegen. In de eerste maand was er een lichte verhoging van 7 procent, maar in april en mei steeg dat cijfer tot 87 en 71 procent boven het niveau van voor corona.

Tijdelijke maatregelen

Hoewel het onderzoek niets zegt over hoeveel bedrijven effectief monitoringsoftware installeerden, zijn de cijfers volgens Top10VPN.com wel zorgwekkend. Crisissen uit het verleden hebben al aangetoond dat bedrijven of overheden ‘tijdelijke’ controlemaatregelen niet snel terugdraaien. Daarnaast zijn bedrijven die surveillancesoftware verkopen er natuurlijk op gericht om de abonnementen zo lang mogelijk te laten lopen.

‘De radicale verschuiving van kantoorwerk heeft werkgevers duidelijk nerveus gemaakt over een vermindering van de productiviteit en de potentiële impact ervan op hun bedrijf,’ schrijft Top10VPN.com in het rapport. ‘De pandemie heeft geleid tot een enorme toename van surveillancetechnologieën die over de hele wereld worden toegepast. Aangezien thuiswerk in de nabije toekomst zal doorgaan, kan bewaking van werknemers blijvend worden gebruikt.’

Uitzonderingen

De cijfers van Top10VPN.com zijn gebaseerd op wereldwijde data. Maar hoe zit het in Belgie? Een onderzoek van jaren geleden maakte al duidelijk dat Belgische bedrijven hun werknemers bespioneren. 36 procent van de werkgevers controleerde toen de mails van hun werknemers en 46 procent het surfgedrag. Ook als ze daarmee privacywetten overtreden.

De Belgische wetgeving stelt in ieder geval paal en perk aan zulke surveillancepraktijken. Een werkgever mag bijvoorbeeld niet permanent monitoren wat de werknemers online allemaal uitvoeren. Pas als de werkgever een gegronde reden heeft om bijvoorbeeld persoonlijke mails te lezen, of de identiteit achter een IP-adres op te vragen, kan dat. Dat alles moet het bedrijf ook duidelijk communiceren naar de werknemer toe.

Natuurlijk zijn er ook bedrijven die voor zichzelf ‘uitzonderingen’ maken op die regel. De recente studie van Top10VPN.com lijkt in ieder geval aan te tonen dat die interesse in surveillancesoftware niet is gedaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here