6G in ontwikkeling

Door een politieke belangenkwestie rond 5G moet België de ambitie opbergen om digitale koploper in Europa te worden.

Advertentie

Update: Woensdag miste België een belangrijke deadline voor de toekomst van 5G in ons land. Door politiek gekrakeel tussen het federale en het Vlaamse niveau kon de veiling van het eerste 5G-spectrum op 1 juli niet doorgaan. Nu zou Vlaanderen toch bereid zijn om de veiling te laten plaatsvinden. Lees hier meer over de oplossing.

Op 1 juli heeft België een belangrijke deadline gemist om supersnel mobiel internet in ons land mogelijk te maken. Op 30 juni 2020 zou de veiling van de eerste radioband voor lagere frequenties van het 5G-spectrum moeten hebben plaatsgevonden. Die deadline gaf Europa al in 2017 op. Nu blijkt echter dat België de afspraak met de eerste 5G-veiling heeft gemist. Ook de veiling van het tweede spectrum later dit jaar, die voor snellere verbindingen en dekking in steden zou zorgen, zal België wellicht missen.

Centenkwestie

De oorzaak van de kwestie ligt in een conflict tussen de federale overheid en de deelstaten. Nadat Europa in 2017 het signaal gaf, zette de telecomwaakhond BIPT de veiling van de twee 5G-banden op de planning. Samen met een aantal 2G-, 3G- en 4G-banden zouden die in een grote multibandveiling onder de hamer gaan. In 2018 gaf de regering Michel hiervoor groen licht. Door politiek gekrakeel tussen de federale overheid en de deelstaten kon er echter geen akkoord worden bereikt.

Oorzaak van de wrevel was de verdeelsleutel over de inkomsten die de veiling zou opleveren. De deelstaten waren van mening dat ze een groter aandeel van de totale 800 miljoen euro zouden moeten krijgen. Het argument was dat 5G vooral voor mediaconsumptie zou dienen, wat een regionale bevoegdheid is. Op federaal niveau waren ze het daar echter niet mee eens. Door een centenkwestie moest België de ambitie om digitale koploper in Europa te worden, terug opbergen. De veiling ging niet door.

Bezorgdheid

Bij verschillende partijen klinkt er kritiek op het Belgische onvermogen om tot een akkoord te komen. De oorzaak van het oponthoud is een puur politieke belangenkwestie die zowel Europa als het bedrijfsleven verontrust. De Tijd rapporteert dat de Europese Commissie al haar ‘algemene bezorgdheid’ uitte over de situatie in ons land. Ook in het jaarverslag van het BIPT stond in 2019 te lezen dat ‘een uitstel kan gaan leiden tot een ingebrekestelling door Europa, maar vooral ook tot een belangrijke vertraging van de 5G-investeringen in ons land.’

Vooral de economische schade die ons land zou oplopen door het uitstel, leidt tot bezorgdheid bij verschillende sectoren. 5G kan bijvoorbeeld in de productie van elektrische wagens een groot efficiëntievoordeel opleveren. Ook voor smart city-toepassingen levert de technologie een sterke basis. Daarnaast zou het openbaar vervoer gebaat zijn bij mobiel internet van de vijfde generatie. De netwerktechnologie biedt de kans om dekking op grote afstanden in landelijk gebied mogelijk te maken, wat pendelaars overal van internet zou voorzien.

Tweede band

In principe zou België de schade nog kunnen inhalen. De tweede 5G-band die eind dit jaar moet worden geveild, zou de belangrijkste van de twee zijn. Die maakt het mogelijk om internet te leveren in drukbevolkte gebieden, zoals een stad of industrieterrein. Deze zomer besliste het BIPT al om tijdelijke licenties voor dat spectrum mogelijk te maken. De vraag is echter of we op tijd een regering zullen hebben om van een definitieve veiling werk te maken.


Geen velden gevonden.

3 REACTIES

  1. Conflict tussen federale overheid en de deelstaten? kan dat?
    Paar jaar geleden met 175 jaar Belgie … frietjes voor iedereen! Ja maar Vlaamse of Waalse pattatjes ?? We gaan geen subsidies geven aan andere landsdeel he. Oplossing was dus: frietjes uit Canada!! 🙂
    En mosseltjes uit Nederland natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here