Google gaat zijn Sheets aanvullen met slimme algoritmen die zelfstandig patronen kunnen ontdekken in databestanden en op basis hiervan data kunnen aanvullen.


Google heeft een nieuwe functie aangekondigd voor Google Spreadsheets. Met de feature zou de analyse van grote hoeveelheden data een heel stuk eenvoudiger worden. De functie Sheets Smart Fill zet kunstmatige intelligentie in om in je databestanden naar patronen tussen de verschillende kolommen te zoeken. Op basis van die patronen kan je in een nieuwe kolom de algoritmen opdragen om zelf data in te vullen.

Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, dus daarom geeft Google in deze blogpost al een korte demonstratie van hoe de functie werkt. In het voorbeeld zien we een kolom met namen en een met adressen van personen. In de derde kolom moeten de voornamen ingevuld worden. Van zodra één naam is ingevuld in een cel, stelt Google Spreadsheets zelf een formule op die de overige cellen in die kolom verder aanvult. Binnen dezelfde analogie zou je bijvoorbeeld ook postcodes uit adressen kunnen afleiden etc.

Databestanden opkuisen

Sheets Smart Fill is niet de enige nieuwigheid die Google aankondigde voor Spreadsheets. Er komt ook een nieuwe functie genaamd Smart Cleanup, die zoals je kan raden op het schoonmaken van databestanden dan weer een stuk eenvoudiger kan maken. Bij grote databestanden is het risico hoog dat er wel eens rijen of kolommen die fouten bevatten. De algoritmen voor Spreadheets gaan die voor jou opsporen en wijzen je er bijvoorbeeld op als er dubbele rijen instaan. Je kan ook een snapshot opvragen van de toewijzingen van bepaalde datawaarden of de meest voorkomende waarden in een bepaalde kolom. Op basis van die snapshots kan je ook zelf sneller nagaan of je nergens een fout hebt gemaakt bij het ingeven of transporteren van de data. Hoe overzichtelijker je databestanden, hoe accurater je analyses zullen zijn.


Zoals dat altijd gaat met nieuwe functies die Google uitrolt, kunnen bedrijven aangesloten bij het G Suite Enterprise programma als eerste van de functies genieten. Dat is voor Google een ideale gelegenheid om de functies eerst in de praktijk uit te testen bij een klein aantal gebruikers. De uitrol voor het grote publiek is voorzien voor het einde van dit jaar. Google Spreadheets zal er in ieder geval een stuk op verbeteren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here