Businessman hand pressing down password number on electronic access control machine to open the office door. Security system concept

Awareness over cybersecurity neemt toe, maar veel werknemers lappen de regels toch aan hun laars door beperkte kennis of middelen.

Advertentie

Er was nog nooit zoveel bewustzijn over cybersecurity dan vandaag. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van veiligheidsspeciaist Trend Micro. De coronacrisis en het massale thuiswerk hebben een grote impact op de perceptie van veiligheid bij werknemers. In de Head in the Clouds-enquête geeft twee derde van de Belgen aan zich meer bewust te zijn van het cybersecuritybeleid van hun organisatie sinds het begin van de lockdown. Goed nieuws? Deels. Een deel van de werknemers lapt het beleid toch aan hun laars.

Risicovol gedrag

De resultaten van de Trend Micro-studie laten zien dat de zogenaamde ‘security awareness’ is toegenomen. 86 procent van de Belgische respondenten geeft aan instructies van hun IT-team serieus te nemen. 76 procent vindt dan weer dat cybersecurity binnen een organisatie deels hun verantwoordelijkheid is. Ook begrijpt twee derde van de werknemers dat het gebruik van niet-werkgerelateerde applicaties op het corporate netwerk risico’s inhoudt.

Hoewel de meeste mensen zich dus bewust zijn van de risico’s, houden ze zich niet per se aan de regels. ‘Het is goed om te zien dat zoveel mensen de adviezen van hun corporate IT-teams serieus nemen. Toch moet je je verbazen over de 15 procent die dat niet doet’, aldus Rik Ferguson, Vice President of Security Research van Trend Micro. Werknemers geven in de studie aan verschillende risicovolle handelingen te stellen. Zo stelt Trend Micro vast dat;

  • 61 procent van de Belgische werknemers toegeeft dat ze niet-werkgerelateerde applicaties gebruikt op een corporate device en 74 procent zelfs corporate data heeft verstuurd via dergelijke applicaties.
  • 83 procent van deze respondenten toegeeft dat ze hun werklaptop gebruikt voor persoonlijke (online) doeleinden, waarvan 41 procent zichzelf beperkingen oplegt als het gaat om websitebezoeken.
  • 48 procent van deze respondenten zegt vaak tot altijd corporate data te openen op hun persoonlijke device, wat eigenlijk altijd een schending is van het corporate security-beleid
  • 8 procent van deze respondenten toegeeft porno te downloaden op hun werklaptop en 6 procent daarmee wel eens het dark web bezoekt.

Productiviteit

Waarom houden werknemers zich niet aan de regels? Productiviteit wint het voor veel gebruikers nog steeds van beveiliging. Een derde geeft toe dat ze zich niet vaak afvragen of de apps die ze gebruiken onder beheer staan van IT of niet. Dat komt vooral omdat ze met die apps gewoon hun werk willen doen. Zeker 29 procent denkt dat ze wegkomen met het gebruik van niet werkgerelateerde applicaties. De oplossingen die hun werkgever biedt zouden immers ‘nergens op slaan’.

Hoewel mensen de regels aan hun laars lappen, is Trend Micro ervan overtuigd dat kennisdeling de sleutel is om risicovol gedrag aan te passen. ‘Mensen accepteren hun eigen rol in de menselijke firewall van de organisatie. De grote uitdaging zit hem in het vertalen van dat bewustzijn in concreet gedrag,’ besluit Rik Ferguson. ‘Nu is de tijd om hiermee aan de slag te gaan en voordeel te halen uit het nieuwe bewustzijn.’

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here