Nadat de bètaversie in december 2019 uitkwam, maakt AWS CodeGuru nu breed beschikbaar voor bedrijven.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Amazon CodeGuru is een tool die ontwikkelaars helpt om applicaties beter te stroomlijnen. Op basis van machine learning spoort het programma fouten op in de code, analyseert het inefficiënties en stelt het aanpassingen voor. In december 2019 kwam de preview van CodeGuru al uit. Nu lanceert Amazon Web Services (AWS) de dienst voor een breed publiek. CodeGuru is beschikbaar in elf regio’s en komt in de loop van de volgende maanden ook naar andere gebieden.

‘Onze klanten ontwikkelen en draaien veel applicaties die miljoenen en miljoenen regels code bevatten’, zegt Swami Sivasubramanian, vice-president van Amazon Machine Learning bij AWS. ‘Het is ongelooflijk belangrijk om de kwaliteit en de efficiëntie van die code te waarborgen. Bugs en inefficiënties in zelfs maar een paar regels code kunnen erg duur zijn. Tegenwoordig zijn de methoden voor het identificeren van problemen met de codekwaliteit tijdrovend, handmatig en foutgevoelig, vooral op schaal,’ zegt hij. Die uitdagingen wil AWS met CodeGuru aanpakken.

Reviewer en Profiler

Om de kwaliteit van applicaties te verbeteren heeft CodeGuru twee diensten. Met de Reviewer kunnen ontwikkelaars bugs in hun programma automatisch opsporen. Daarvoor maakt het gebruik van machine learning-modellen die op 10.000 projecten zijn getraind. Ontwikkelaars kunnen hun code toevoegen aan GitHub of een andere repository en CodeGuru als reviewer selecteren. De dienst ‘markeert automatisch veelvoorkomende problemen … en geeft ook specifieke aanbevelingen voor het oplossen ervan, inclusief voorbeeldcode en links naar relevante documentatie.’

De tweede component heet CodeGuru Profiler en zorgt ervoor dat applicaties optimaal presteren. Ontwikkelaars kunnen de tool gebruiken om dure stukjes code te identificeren. Daarnaast haalt de Profiler ook inefficiënties uit de code om operationele kosten te verlagen. De tool toont daarbij een schatting van hoeveel de inefficiënties in je code zouden kosten. De Profiler zou je de operationele kosten tot 50 procent kunnen terugbrengen, zegt AWS. Zo heeft Amazon naar eigen zeggen zelf tientallen miljoenen dollar kunnen besparen in compute resources voor meer dan 30.000 applicaties.

Van dagen naar uren

Atlassian, het bedrijf achter onder andere Trello, zegt vooral profijt te halen uit de tijdsbesparing. Het softwarebedrijf gebruikte de voorbije maanden met succes de bètaversie van CodeGuru. Zo heeft Atlassian de tijd voor probleemoplossing bij fouten in applicaties kunnen terugbrengen van enkele dagen naar enkele uren. ‘Onze ontwikkelaars besteden nu meer energie aan creatieve oplossingen en minder tijd aan het onderzoeken van problemen in onze productieomgeving,’ zegt Zak Islam, hoofd engineering van Atlassian.

AWS biedt momenteel een gratis CodeGuru-proefperiode van 90 dagen aan. Daarna rekent het bedrijf 0,50 dollar per 100 lijnen code voor de Reviewer en 0,0005 dollar per uur voor de Profiler. De diensten zijn beschikbaar in de volgende AWS-regio’s: US East (N. Virginia), US East (Ohio), US West (Oregon), EU (Ireland), EU (London), EU (Frankfurt), EU (Stockholm), Asia Pacific (Singapore), Asia Pacific (Sydney), and Asia Pacific (Tokyo). Eerder vorige week lanceerde AWS al de no-code tool Honeycode.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here