Men wearing surgical face masks practicing social distancing outdoors. They are doing an elbow bump greeting. Both are casually dressed.

Uit een nieuwe enquête van de Nationale Bank in samenwerking met de sectorfederaties tekenen Belgische ondernemingen betere cijfers op.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De omzet van de Belgische ondernemingen is de voorbije maand met 9 procent hersteld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van de Nationale Bank en de sectorfederaties. Hoewel de omzet van bedrijven nog duidelijk onder het pre-coronaniveau ligt, is het herstel toch duidelijk merkbaar. Ook de techsector ziet de cijfers toenemen.

Herstel

Vlak na de coronacrisis tekenden de Belgische bedrijven gemiddeld een omzetverlies van 33 procent op. De vraag ging tijdens de eerste weken na de verspreiding van het virus sterk omlaag en veroorzaakte een algemene omzetdaling. Vooral de horeca- en evenementensector moesten het toen bekopen, met cijfers die zo’n 85 procent onder het normale niveau lagen. De informatie- en communicatiesector hield eerst nog goed stand met een verlies van 20 procent in de periode van maart tot april. In mei kwam er een sterke terugval en moesten bedrijven in de sector een verlies van ruim 30 procent incasseren.

De laatste maand lijkt de vraag echter terug aan te trekken. ‘Terwijl de verbetering twee weken geleden vooral merkbaar was in de sectoren met de grootste omzetdaling tijdens de lockdown, is het herstel deze week meer algemeen,’ stelt de Nationale Bank. Ook in sectoren waarvan de activiteiten minder rechtstreeks door de lockdown werden geraakt, zien we nu terug een omzetherstel. Het verlies in de techsector verminderde zo in een paar weken tijd ongeveer met de helft. De omzet ligt nu rond de 17 procent onder het niveau voor corona, terwijl dat een maand geleden nog meer dan 30 procent was.

Omzetverlies per sector

Het voorzichtige omzetherstel laat zich ook zien in de toekomstverwachtingen van organisaties. Begin juni gaf 8 procent van de bedrijven aan dat een faillissement waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk was. Nu is dat nog 5 procent. Ondernemingen in de informatie- en communicatiesector zijn dan weer minder optimistisch over de toekomst. Momenteel houdt 7 procent in de branche nog altijd rekening met een faillissement. Dat is een daling van slechts 1 procent tegenover enkele weken geleden.

Tijd

Hoewel er dus een positieve tendens is, lijkt het herstel van de economie een werk van lange adem te worden. Acht op de tien ondernemingen stellen dat ze het omzetniveau van voor de coronacrisis ook in het derde kwartaal niet zullen bereiken. De vraag naar goederen en diensten blijft lager dan voordien, waardoor een volledig omzetherstel er nog niet meteen aankomt. Ook de maatregelen rond social distancing en hygiëne, het verbod om bepaalde activiteiten uit te voeren en bevoorradingsproblemen blijven belangrijke hinderpalen.

‘De perceptie van het faillissementsrisico, de liquiditeitsproblemen en de mate van bezorgdheid zijn verbeterd,’ besluit de Nationale Bank op basis van de cijfers. ‘Hoewel deze indicatoren minder ongunstig zijn geworden, blijft de crisis een zware impact hebben op de ondernemingen. De vooruitzichten ten aanzien van investeringen en werkgelegenheid blijven bovendien somber. Een volledig herstel zal tijd vergen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here