Het overgrote deel van de fysieke winkels van Microsoft zal niet meer opengaan. Het softwarebedrijf gaat volledig online verkopen.

Advertentie

Net als alle bedrijven moest Microsoft ook zijn winkels in de Verenigde Staten en daarbuiten vanaf maart sluiten vanwege de coronacrisis. Het softwarebedrijf lijkt tijdens die periode tot het inzicht te zijn gekomen dat het zijn fysieke Microsoft Stores eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Microsoft kondigde via een blogpost aan dat het al zijn fysieke winkels zal sluiten, ten voordele van de online Microsoft Store waar softwarepakketten, Windows-apps Surface-toestellen alsook Xbox-aanbiedingen kunnen bemachtigd worden.

In België zullen we helemaal niets merken van de sluiting van de Microsoft Stores, we hadden er namelijk geen. De fysieke winkels stonden voornamelijk in de Verenigde Staten. Buiten de Verenigde Staten had Microsoft nog zes locaties, waarvan slechts één in Europa te Londen (die nog maar sinds juli vorig jaar open was). Vergelijkbaar met de Mac Stores van Apple konden gebruikers er de toestellen uittesten alvorens ze te kopen, en die toestellen ook binnenbrengen bij technische problemen. In de stores werden ook workshops gehouden.

Tegenhanger van Mac Store

De Microsoft Store was dus duidelijk een tegenzet van Microsoft voor de Mac Stores van zijn rivaal. Maar het concept van de Microsoft Store kon nooit dezelfde hoogte halen als die van Apple. De globale expansie was daardoor een stuk beperkter. Ook nadat Microsoft met de Surface-lijn meer begon in te zetten op hardware, leek de nood aan een fysieke winkel bij gebruikers niet echt toe te nemen. Maar het concept van de Mac Store komt evengoed onder druk te staan door de coronacrisis. Vooral in de Verenigde Staten waar het virus maar niet onder controle geraakt, en Apple alweer enkele winkels heeft moeten sluiten nog geen twee maanden na de heropening.

Naast de stores heeft Microsoft ook nog de Industry Experience Centres waar demonstraties met de laatste innovaties worden georganiseerd. Hiervan zijn er slechts vier in de hele wereld: in thuishaven Redmond, New York, Londen en Sydney om precies te zijn. In de blogpost is te lezen dat Microsoft deze wel open wenst te houden. Ten slotte belooft Microsoft dat er door het sluiten van de winkels geen ontslagen zullen vallen. Alle werknemers krijgen een nieuwe functie binnen het bedrijf.

Het Microsoft Industry Experience Center in Redmond zal wel open blijven. Afbeelding: Microsoft.
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here