Chicago, USA Oct 8, 2018: Cars passing the Amazon E-commerce pick up store early in the night in the Loop.

De techreus Amazon krijgt met de acquisitie van Zoox een plaats in de markt voor zelfrijdende auto’s.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!



Amazon heeft de zelfrijdende autostart-up Zoox aangekocht in een deal van meer dan 1,2 miljard dollar. Dat schrijven The Information en The Financial Times vandaag. Daarmee krijgt de e-commercegigant de controle over een bedrijf met ongeveer duizend werknemers, dat sinds enkele jaren werkt aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. De deal zou vandaag officieel bekend worden gemaakt.

Bidirectionele wagen

Zoox werd opgericht in 2014 en werkte ondertussen al aan verschillende prototypes van autonome wagens. Recent ontwikkelde het bedrijf een wel heel speciaal model. De VH5 is een bidirectioneel voertuig zonder stuurwiel of waarneembare voor- of achterkant, waardoor het comfortabel in beide richtingen kan rijden. Zoox gaf eerder aan dat het model in 2020 getest zou worden, maar door de uitbreek van het coronavirus wordt het project vertraagd.

De overname van Zoox vormde al sinds een maand het onderwerp van geruchten. Op 26 mei maakte The Financial Times al bekend dat Amazon de start-up wilde overkopen voor minder dan 3,2 miljard dollar. Dat is de waarde waarop analisten Zoox in 2018 hebben geschat. Volgens de zakelijke krant zou Amazon de start-up als een onafhankelijke dochteronderneming laten opereren. Dat zou een belangrijke voorwaarde geweest zijn voor de overname.

Doel van het project

Voor Zoox had Amazon al eerder geïnvesteerd in zelfrijdende auto’s. Vorig jaar gaf de e-commercereus fondsen aan Aurora Innovation en Rivian, twee autonome start-ups in de markt voor autonome wagens. De acquisitie van Zoox is echter de grootste investering die het bedrijf tot nu toe doet in de technologie.

Verschillende media rapporteren dat het nog niet helemaal duidelijk is waarom Amazon nu net in de autotechnologie investeert. Een bron van The Financial Times beweert dat het bedrijf daarmee een vloot wil opbouwen voor ‘ride hailing’, een soort Uber voor zelfrijdende wagens, zeg maar. Volgens The Information zou Amazon de technologie echter gebruiken voor autonome leveringen. Zo heeft het bedrijf ook projecten met drones en robots lopen voor hetzelfde doel.

Analisten van Morgan Stanley zeiden vorige maand dat het potentieel van Zoox voor Amazon erg groot is. Een ​​’efficiënter langetermijnleveringsnetwerk’ met Zoox-technologie zou het bedrijf 20 miljard dollar per jaar kunnen besparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here