Shot of an unrecognisable hacker using a cellphone and laptop in the dark

Opvallend: België is volgens het Hiscox Cyber Readiness Report het land met de meeste 'Super Targets', bedrijven die meer dan 500 keer worden getroffen door een aanval.

Advertentie

Cybercriminelen worden steeds doeltreffender. Dat is de belangrijkste conclusie van het Cyber Readiness Report dat onlangs voor de vierde keer werd gepubliceerd door de gespecialiseerde verzekeraar Hiscox. Volgens het rapport is het aantal Belgische bedrijven dat te maken kreeg met een cyberaanval het afgelopen jaar gedaald van 71 procent in 2018 naar 49 procent in 2019. Toch zijn de jaarlijkse kosten voor cyberaanvallen verzesvoudigd.

Plaag van de eeuw

Cyberaanvallen zijn de plaag van de eenentwintigste eeuw. Door in de computersystemen te infiltreren kunnen hackers de activiteiten van een bedrijf tot stilstand brengen of waardevolle gevoelige informatie stelen. In het ergste geval kan een onderneming hierdoor wekenlang niet in staat zijn om te opereren, zoals recent het geval was bij de weefmachinefabrikant Picanol en de vliegtuigonderdelenfabrikant ASCO.

Deze bedrijven zijn geen uitzondering. Volgens het Hiscox Cyber Readiness Report 2020, dat 5.569 professionals bevroeg die verantwoordelijk zijn voor cybersecurity in acht Westerse landen, ondervond de helft van alle Belgische bedrijven ten minste één cyberaanval in 2019. België is daarmee het grootste doelwit, vergeleken met een gemiddelde van 39 procent voor alle landen. De meest kwetsbare sectoren waren financiële diensten, industrie en technologie, media en telecom.

Super targets

België is ook het land met de meeste ‘Super Targets’. Volgens het Cyber Readiness Report werd maar liefst 12 procent van alle getroffen bedrijven meer dan 500 keer het doelwit. Daarbij gaat het niet alleen over grote multinationals. Drie op de tien Super Targets zijn zelfs micro-ondernemingen. ‘Hackers doen het bijna uitsluitend voor het geld. Voor hen zijn de grootte en de naam van het bedrijf dat ze aanvallen niet belangrijk’, zegt Jeremy d’Hondt, Underwriter Professional Indemnity and Cyber Risk  bij Hiscox België.

Aangezien Belgische bedrijven het vaakst worden aangevallen, ligt de totale kost van cyberincidenten voor een gemiddeld bedrijf in België hoger dan in de andere Westerse landen. Opvallend is ook dat het prijskaartje van een cyberaanval bij een gemiddeld bedrijf verzesvoudigd is. Toch werden er in 2019 minder organisaties gehackt. Volgens Hiscox toont dit feit aan dat hackers een stuk efficiënter worden. Ze worden beter in het selecteren van hun doelen en het infiltreren in de systemen.

Losgeld betalen  

Worden hackers uiteindelijk beloond? Meestal niet. Meer dan acht op de tien (84 procent) Belgische bedrijven die een ransomware-aanval hebben ondergaan, zeggen dat ze geen losgeld aan de cybercriminelen hebben betaald. Vooral bedrijven die meer ervaring hebben met cybersecurity zullen de hackers minder snel belonen, volgens het rapport. Dat is volgens Hiscox ook de juiste strategie.

‘Losgeld betalen zal het probleem niet noodzakelijk oplossen en zou de hackers zelfs kunnen aanmoedigen om het opnieuw te proberen. Toch begrijpen we dat in sommige gevallen bedrijven de voorkeur geven aan deze optie, omdat het misschien wel de goedkoopste en snelste oplossing is. Het moet echter in elk geval een laatste redmiddel blijven,’ gaat d’Hondt verder.

Cybersecurity

Landen in de westerse wereld proberen zich wel beter te beschermen tegen cyberdreigingen. Zo hebben ze in 2019 hun uitgaven aan cybersecurity met gemiddeld 39 procent verhoogd. Overal is dat zo, behalve in België. Volgens het rapport hebben Belgische bedrijven hun uitgaven voor cybersecurity gemiddeld verlaagd van 1,61 miljoen euro naar 1,22 miljoen euro in 2019. Ze hebben vorig jaar bovendien ook hun totale IT-budget verlaagd van 14 miljoen naar 10,9 miljoen euro.

‘Het is verontrustend dat Belgische bedrijven als enige hun uitgaven voor IT en cyberveiligheid verlaagd hebben. Bovendien zien we dat slechts drie op de tien bedrijven verklaren dat ze een specifieke verzekering hebben tegen cyberaanvallen. Het beschermen van gegevens en IT-systemen tegen hackers is geen luxe, maar een noodzaak,’ besluit d’Hondt.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here