zero trust
Stock image of a young woman contemplating two computer monitors, she is illuminated by the red light from a peripheral screen image.

AWS, het cloudplatform van Amazon, gaat met Honeycode mee in de low-code trend.

Advertentie

Vandaag lanceert AWS de bètaversie van haar nieuwste ontwikkelingstool, Amazon Honeycode. Honeycode is een no-code/low-code applicatie- en websitebouwer waarmee je eenvoudig je eigen programma’s kan bouwen. Ook niet-informatici zonder codeerervaring kunnen met de tool hun eigen (web)applicatie in elkaar steken. Honeycode draait op een database in het cloudplatform van AWS en heeft een modulair systeem.

Templates

Met Honeycode wil AWS specifiek een alternatief bieden voor spreadsheets die nog te vaak in bedrijven gebruikt worden. ‘Klanten proberen de statische aard van spreadsheets te omzeilen door de documenten heen en weer te mailen, maar al het mailen maakt de inefficiëntie alleen maar groter,’ zegt AWS. ‘Daarom geven bedrijven er vaak de voorkeur aan om aangepaste applicaties te laten bouwen. Maar de vraag naar custom programma’s overtreft vaak de ontwikkelingscapaciteit, waardoor teams moeten wachten tot ontwikkelaars vrij zijn of dure consultants moeten inhuren om applicaties te bouwen.’

Honeycode moet daar verandering in brengen. Omdat je geen programmeerkennis nodig hebt om met de tool te werken, wordt het voor bedrijven eenvoudiger om een custom app te maken. Honeycode biedt gebruikers een aantal templates voor specifieke use cases waarvoor bedrijven traditioneel gebruik maken van spreadsheets. Zo kan je er to-do-lijstjes, klantentrackers, surveys, agenda’s en inventarislijsten mee opzetten. Ontwikkelaars kunnen met het programma gratis applicaties voor tot en met twintig gebruikers bouwen. Daarna betalen ze per extra gebruiker en de opslag die ze nodig hebben.

Amazon Honeycode Spreadsheet view

Een nadeel van Honeycode is wel dat je geen externe data in de tool kan integreren. Tegelijk zouden zo’n integraties de complexiteit van applicaties wel weer verhogen, en dat is nu net wat AWS probeert te vermijden. Of er in de toekomst nog een functie voor de integratie van externe data op de planning staat, is nog niet duidelijk. Wel is er een Honeycode API waarmee je externe applicaties aan de Honeycode-apps kan koppelen.

No-code

Met Honeycode gaat AWS dan ook mee in de low-code beweging, een visuele manier van applicatieontwikkeling waarvoor je geen kennis van programmeren nodig hebt. Gartner schatte vorig jaar al dat low-code en no-code in 2024 meer dan 65 procent van de appontwikkeling binnen bedrijven zullen vertegenwoordigen. Eerdere prognoses van Forrester voorspelden dat de markt tegen 2024 met 50 procent zou groeien tot meer dan 21 miljard dollar. Ook Amazon-concurrent Microsoft heeft zich al op de markt geworpen met Power Platform.

‘Klanten vertellen ons dat de behoefte aan aangepaste applicaties veel groter is dan de capaciteit van ontwikkelaars om ze te maken’, zei AWS-vicevoorzitter Larry Augustin in de aankondiging. ‘Nu met Amazon Honeycode kan bijna iedereen krachtige aangepaste mobiele en webapplicaties maken zonder code te hoeven schrijven.’

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here