Uit een enquête van de consultingorganisatie Deloitte blijkt dat het investeerdersvertrouwen in scale-ups ook na corona hoog blijft.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Het investeerdersvertrouwen in Belgische scale-ups blijft ook na corona verrassend hoog. Tot die conclusie kwam de consultingorganisatie Deloitte, die samen met Scale-Ups.eu de impact van covid-19 op Belgische bedrijven peilde. Hoewel investeerders denken dat Belgische scale-ups de toekomst iets te optimistisch zien, hebben zeven op de tien er wel vertrouwen in dat de bedrijven toch sterker uit de crisis zullen komen.  

Investeringsstrategieën blijven ongewijzigd

Uit de enquête blijkt dan ook dat het gros van de investeerders hun strategie niet verandert. Hoewel ze verlaagde of meer realistische waarderingen verwachten, blijven ze naar de lange termijn kijken. Wel geven zo’n vier op de tien investeerders aan dat ze de sectorfocus in de toekomst zullen aanpassen. Sommigen willen zelfs bepaalde sectoren vermijden. Zo overwegen ze bijvoorbeeld meer investeringen in de gezondheidszorg, e-commerce of gaming te doen. De reissector, de retail en de horeca komen op de zwarte lijst.

De investeringsniveaus blijven wel grotendeels op peil. Slechts 5 procent vermindert het investeringsbudget, 21 procent verhoogt het en 74 procent laat het onveranderd. ‘Veel investeerders kunnen nog niet aangeven welke impact COVID-19 op lange termijn zal hebben op de ROI van hun fonds, omdat het gewoonweg nog te vroeg is om zoiets te kunnen zeggen,’ zegt Kristof Cox, Deloitte Director van het Scale-ups Ecosysteem. ‘Als er een negatieve impact wordt verwacht, is dit vaak omwille van een vertraagd rendement.’

Geen grote strategische shift

Ook is er een duidelijke consensus onder investeerders dat scale-ups hun koers moeten aanhouden en hun bedrijfsmodel niet drastisch mogen heroriënteren. Hoewel sommige bedrijven wel kleine productaanpassingen hebben doorgevoerd, vinden investeerders niet dat een grote heroriëntering van het bedrijfsmodel een slimme zet is om de covid-19 het hoofd te bieden.

Om de scale-ups in hun portfolio door de crisis te loodsen, bieden investeerders wel advies en extra middelen, stelt Deloitte. ‘Alle geïnterviewde investeerders zijn actief betrokken bij de bedrijven in hun portfolio,’ vertelt Anaïs De Boulle, Senior Manager bij Deloitte. ‘Ze houden van nabij toezicht op hun financiële gezondheid, vaak aan de hand van wekelijkse evaluaties van de kasstroomplanning. Sommige investeerders hebben enkele van hun scale-ups een overbruggingskrediet verstrekt. Ze coachen hun scale-ups hoofdzakelijk in het optimaliseren van hun commerciële strategie, bedrijfsmodel, go-to-market en talent.’

Meer digitalisering en samenwerking

Hoewel er geen grote strategische shifts bij scale-ups worden verwacht, zullen de groeibedrijven wel meer moeten inzetten op digitalisering en lokale markten. Dat zeggen de investeerders verder. Grote bedrijven in België richten zich nu tot kleinere scale-ups om digitale uitdagingen aan te pakken, zegt Bruno Vandegehuchte, Head of Investor Relationships bij Scale-Ups.eu. ‘Er dienen zich nieuwe opportuniteiten aan voor scale-ups op een meer lokaal niveau, nu gevestigde bedrijven te maken krijgen met nieuwe uitdagingen in hun toevoerketen.’

De onderzoekers leggen dan ook de nadruk op samenwerking om sterker uit de crisis te komen. Zo kunnen scale-ups elkaar versterken met compatibele mogelijkheden, ‘in-fund’ expertise aanreiken en best practices of zelfs talenten uitwisselen,’ vervolgt Vandegehuchte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here