Fantastic view of the mainframe in the data center rows. Shot of a corridor in large working data center full of rack servers and supercomputers. Data centre interface.

De Universiteit Gent en het Franse IT-bedrijf Atos sluiten een zesjarig contract voor een nieuwe Tier1 supercomputer.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) krijgt er een nieuw Tier1 supercomputer bij. Nadat het centrum in 2012 en 2016 twee in Leuven en Gent installeerde, gaat er nu een derde machine naar de Universiteit Gent. De supercomputer wordt gebouwd door het Franse Atos en zal draaien op basis van AMD-hardware. In totaal zal het project zo’n tien miljoen euro kosten.

Onderzoek

De nieuwste aanwinst van de universiteit zal worden ingezet door wetenschappers van academische instituties, de overheid en het bedrijfsleven. De hoge rekenkracht van de machine maakt het mogelijk sneller berekeningen te kunnen doen en complexe problemen op te lossen. De Tier1 supercomputer zal zo worden ingezet voor verschillende toepassingen. Van voorspellingen over klimaatverandering tot de ontwikkeling van hernieuwbare energie en geneeskundig onderzoek, zoals bijvoorbeeld het coronavirus.

Antoine Kerrinckx, CEO van Atos in Belux, benadrukt het belang van technologie in het kader van het contract met de Universiteit van Gent. ‘Technologie wordt steeds belangrijker in onze samenleving. We vinden het belangrijk dat onderzoekers over de juiste tools en infrastructuur beschikken. We zijn verheugd om bij te dragen aan de vooruitgang van wetenschap en technologie met de levering van onze Atos-supercomputer.’

Rekenkracht

De Tier1 supercomputer wordt gebouwd op basis van Atos’ BullSequana XH200-hardware, die het bedrijf in 2018 introduceerde. Deze BullSequana XH200 is een hybride machine die gelijktijdig geconvergeerde werkprocessen kan verwerken op basis van onder meer HPC-simulaties, artificiële intelligentie en deep learning. Het ontwerp van de supercomputer is erop gericht software te ontwikkelen en te draaien binnen de verschillende onderzoeksvelden van het VSC, zoals bio-informatica en materiaalontwerp.

Over de rekenkracht van de BullSequana XH200 hebben Atos of de Universiteit Gent nog niet gecommuniceerd. Bij de lancering van het systeem in 2018 verwachtte het IT-bedrijf dat de computer tegen 2020 een exaflop zou kunnen verwerken. Daarmee zou de computer in theorie zo’n triljoen operaties per seconde kunnen uitvoeren. Ter vergelijking heeft de BrEniac-computer in Leuven momenteel een rekencapaciteit van om en bij de 1 petaflops.

Atos zal de supercomputer in het vierde kwartaal van 2020 in Gent leveren. In 2022 zal Atos dan werken aan de verdere uitbouw van het systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here