Nieuws

‘Evenementenmatrix’ moet beslissen of evenement kan doorgaan

Vanaf 1 augustus mogen kleine tot middelgrote evenementen opnieuw doorgaan. Een evenementenmatrix zal daar wel eerst groen licht voor moeten geven.

Vandaag zat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bij elkaar om verdere versoepelingen van de coronamaatregelen te bespreken. De persconferentie was vooral interessant voor de cultuur- en evenementensector. Dat is de een van de weinige sectoren die nog niet is kunnen heropstarten na de lockdown. Het gebrek aan toekomstperspectief begon de sector stilaan tot wanhoop te drijven.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel. De Nationale Veiligheidsraad gaf vandaag groen licht voor kleine en middelgrote evenementen. Voorlopig blijken die beperkt te worden tot 200 personen indoor en 400 personen outdoor. Dat getal kan vanaf 1 augustus uitgebreid worden. Een ‘evenementenmatrix’ moet die uitbreiding in goede banen leiden.

Groen, rood of oranje

Die evenementenmatrix is een gezamenlijk idee van het kabinet van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en de sector zelf. De tool werd ontwikkeld door de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Het idee achter de evenementenmatrix is dat de algoritmen op basis van 18 parameters kunnen berekenen of een evenement binnen de actuele coronamaatregelen veilig kan verlopen. Enkele van die parameters zijn het aantal mensen, de zitmogelijkheden, de oppervlakte van de zaal/terrein etc. Organisatoren vullen de parameters in en krijgen groen, rood of oranje licht voor hun evenement.

Zowel de organisatoren als gemeenteraden zullen de evenementmatrix ter beschikking krijgen. Zo kunnen ze beide de nodige berekeningen maken om het verdere overleg vlot te doen verlopen. Dat is zeker nodig wanneer de matrix een ‘oranje’ uitkomst geeft, want in dat geval zijn er verdere maatregelen nodig. Zuhal Demir benadrukt dat het van cruciaal belang is dat de sector snel weer kan heropstarten, en is er van overtuigd dat de evenementenmatrix daar een belangrijke rol in zal spelen.

Hoeveel volk mag er komen?

De Nationale Veiligheidsraad heeft nog geen exact getal geplakt op het aantal mensen dat op evenementen aanwezig kunnen zijn vanaf 1 augustus. Vanaf 1 juli is dat 200 mensen voor indoor en 400 voor outdoor evenementen. Een aanneembare optie is dat die aantallen verdubbeld zullen worden voor augustus. Het getal voor outdoor evenementen staat nog wel ter discussie. Massa-evenementen zoals festivals blijven sowieso verboden tot ten vroegste 1 september. Die opteren dit jaar best voor een digitale editie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business