Nieuws

Federale regering gaat niet in zee met Huawei voor uitbouw 5G

De kogel is door de kerk: de Belgische regering gaat in de keuze naar een leverancier voor 5G-technologie de voorschriften van de Europese Commissie volgen. Slecht nieuws voor Huawei en ZTE.

Er is eindelijk nog eens een kleine doorbraak gekomen in de politieke impasse rond de uitrol van 5G in ons land. Tussen alle coronamaatregelen door boog de Nationale Veiligheidsraad zich onlangs over welke leveranciers wel en niet zullen toegelaten worden. Het standpunt luidde dat de netwerkinfrastructuur moet beschermd worden tegen ‘niet-wenselijk gebruik’.

Beperkte rol voor Huawei

Een nogal cryptische omschrijving, dus vroeg DataNews meer uitleg aan het kabinet aan minister De Backer. Een woordvoerder maakte duidelijk dat België de veiligheidsvoorschriften van de Europese Commissie zal volgen. Die heeft een lijst met risicovolle leveranciers waarop veel Chinese bedrijven zoals Huawei en ZTE staan. Tussen de lijnen valt dus te lezen dat Huawei en ZTE niet hoog op de lijst staan van de federale regering.

Daarmee is de deur nog niet helemaal gesloten voor Huawei. Maar hun rol in de uitbouw van de 5G-netwerken van Proximus, Telenet en Orange zal sowieso veel beperkter zijn dan voor 4G. Ze kunnen ongeveer zo’n 35 procent van de infrastructuur in handen krijgen. Van het corenetwerk zijn ze sowieso uitgesloten, en veiligheidsdiensten kunnen bepalen tot welke delen de leveranciers wel of geen toegang kunnen krijgen.

Het Britse voorbeeld achterna

De federale regering lijkt daarmee het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk te volgen. Daar liet premier Boris Johnson eind vorig jaar ook de deur op een zeer kleine kier voor Chinese technologiebedrijven. Het zou wel kunnen dat Johnson de maatregelen nog zal versterken, gezien die beslissing niet door iedereen in het parlement gesteund wordt.

Zo geeft dus ook België toe aan druk vanuit Amerika. De Amerikaanse regering legde Huawei een handelsban op, en probeert Europese landen aan te sporen om ook de handel met het bedrijf stop te zetten. Volgens de regering zou Huawei netwerkinfrastructuur gebruiken om te spioneren in opdracht van de Chinese regering. Dat is altijd ontkend door Huawei, en er is tot op heden nog geen bewijs voor gevonden voor die claim. Toch kiezen de meeste landen eieren voor hun geld en sluiten ze Huawei grotendeels uit van hun netwerk.

Of de federale regering al alternatieven voor Huawei en ZTE in gedachten heeft, is niet bekend. DataNews vroeg Huawei Belgium om een reactie, maar het bedrijf wil eerst de nieuwe regels bestuderen alvorens met een statement naar buiten te komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business