Het is 'over & out' voor Wirecard. Na een week van arrestaties en verdwenen miljarden dient de Duitse betalingsverwerker zijn faillissement in.

Advertentie

Deze ochtend diende Wirecard na een turbulente periode zijn faillissement in. Nadat het Duitse fintechbedrijf vorige week door EY van gesjoemel werd beschuldigd, ging het snel bergaf. Dinsdag werd CEO Markus Braun al gearresteerd op verdenking van fraude. Crisisgesprekken met de banken volgden, maar het kon weinig baten. Nu is het voor Wirecard definitief gedaan.

Financial Times

De zaak rond Wirecard sleept al een tijdje aan. De online betalingsverwerker was de voorbije jaren de rijzende ster van de Duitse economie. Daar kwam eind vorig jaar echter een einde aan, toen een klokkenluider de zakenkrant Financial Times tipte over onregelmatigheden bij het bedrijf. Bepaalde transacties op de boeken van de techreus zouden niet hebben plaatsgevonden.

Vorige week werden die geruchten bevestigd, toen het accountantskantoor EY meldde dat het het jaarverslag van 2019 niet kon goedkeuren. De ‘vermiste’ 1,9 miljard, dat een kwart van het totale vermogen van Wirecard vertegenwoordigt, was daarvoor de aanleiding. Waar het geld naartoe is, blijft voorlopig een raadsel.

Maandag moest Wirecard al toegeven dat het 1,9 miljard euro op de balans had staan ‘die wellicht nooit hebben bestaan’. Ook kloppen de jaarresultaten van de afgelopen jaren mogelijks niet. Nadat Braun en twee andere topmannen een dag later werden aangehouden, was het einde in zicht. ‘Zoiets hadden we overal kunnen verwachten. Nur nicht in Deutschland,’ wist Peter Altmaier, de Duitse minister van Economie, te vertellen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here