Door smaken te verbieden, wil de Nederlandse overheid het gebruik van e-sigaretten minder aantrekkelijk maken bij jongeren.

Advertentie

De Nederlandse overheid gaat het toevoegen van smaken aan een e-sigaretten verbieden. Die nieuwe maatregel stelde staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis voor in het parlement. Sommige fabrikanten produceren e-sigaretten die smaken naar aardbeienijs, mango, hazelnoten of zelfs mojito’s. Die producten blijken nogal populair te zijn bij jongeren.

Volgens de staatssecretaris is het daarom noodzakelijk dat de smaken zo snel mogelijk verdwijnen uit e-sigaretten. Op die manier wil de overheid het gebruik ervan bij jongeren minder aantrekkelijk maken. Cijfers van het RIVM, het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, tonen aan dat elke dag in Nederland 75 jongeren zouden beginnen met roken, zowel e-sigaretten als gewone sigaretten. Voor velen is het ook een opstapje naar het roken van ‘echte’ sigaretten.

Gevaar voor de gezondheid

Aanvankelijk werd de e-sigaret voorgesteld als een ‘gezonder alternatief’ voor roken. E-sigaretten bevatten namelijk geen teer, de stof in tabak die de longen aantast en longkanker kan veroorzaken. Tegenwoordig denkt men daar al heel wat anders over. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat e-sigaretten vaak een hogere dosis nicotine bevatten. Die stof is dan weer zeer schadelijk voor de hersenen, en zorgt ervoor dat je verslaafd wordt.

Er zijn voorlopig nog te weinig praktijkvoorbeelden geregistreerd om concluderend onderzoek over de exacte langetermijngevolgen van elektronisch roken mogelijk te maken. In Amerika zijn al wel enkele mensen overleden door elektronisch roken. Nederland wil daarom niet enkel een rookvrije generatie creëren, maar ook een e-sigaretvrije generatie. Andere maatregelen die worden voorgesteld zijn het verbieden van reclame en het verhogen van taksen op de invoer van e-sigaretten.

Verbieden of niet?

De Nederlandse vereniging van longartsen pleit al enkele maanden voor een definitief verbod op de verkoop van e-sigaretten. Zo ver lijkt het nog niet meteen te zullen komen, maar het gebruik moet beperkt worden tot rokers die er niet van verslaving afraken via de traditionele hulpmiddelen. In Nederland sterven elk jaar meer dan 20.000 mensen door gezondheidsproblemen veroorzaakt door roken, in België ligt dat cijfer rond de 15.000.

Moeten e-sigaretten in België verboden worden? Laat je mening achter in de reacties!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here