Bruno Le Maire. Afbeelding: Reuters

De spanning tussen de V.S. en de Europese Unie lopen hoog op in de zoektocht naar een deal rond de digitaks.

Advertentie

Het begint een beetje de spuigaten uit te lopen in de Europese strijd voor een digitale taks op Amerikaanse grootmachten als Google en Facebook. Donderdag liet de Europese Unie nog verstaan dat het ook zonder deal met Washington een digitaks zal vorderen op techgiganten zoals Amazon, Facebook en Google.

Digitaks v.s. handelsoorlog

Tot voor kort waren er verschillende gesprekken aan de gang tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten om een deal te sluiten in verband met digitale taksen. Maar op woensdag verlieten de vertegenwoordigers van de VS abrupt de zaal omdat ze het niet eens waren over de eisen.

Bijna 140 landen werden vertegenwoordigd om een eerste globale wet op digitale taksen vast te leggen. Maar de landen botsten op een njet van de Verenigde Staten. Daarop stuurde Steven Mnuchin vanuit de VS een brief waarin het land met een Europese handelsoorlog dreigt als de plannen voor een digitaks worden doorgezet.

“Pure provocatie”, liet de Franse minister van financiën meteen verstaan. Ook Spanje liet al duidelijk weten dat het zich niets zal aantrekken van de dreigingen vanuit de VS en Italië wil nog steeds een wereldwijde digitaks-deal.

Auto’s

President Donald Trump dreigde er onder andere mee om extra belastingen te heffen op auto’s die in Europa worden gebouwd en naar de VS worden verscheept. De man beseft daarbij helaas niet dat hij daar vooral mee in eigen voet schiet.

De gesprekken gaan nu door, hetzij tussen de Europese landen zelf. Wat de uitkomst zal zijn, is totaal onbekend. We zijn er in ieder geval nog lang niet.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here