Er is een nieuwe, serieuze bug ontdekt in de lente-update van Windows 10. Het gaat om een storing die bepaalde configuraties van Storage Spaces ontoegankelijk maakt.

Advertentie

Na het recent nieuws over een printerbug in de juni-update van Windows 10, meldt Microsoft nu een nieuwe bug in het besturingssysteem. De mei-update van dit jaar voor Windows 10 en Windows Server zorgt ervoor dat de feature van Storage Spaces niet langer kan worden gebruikt. Dat zegt Microsoft in een blogbericht op de website.

Storage Spaces maakt het mogelijk om door middel van virtualisatie drie of meer opslagstations te combineren in een enkele storage pool. De technologie is door Microsoft ontwikkeld om de uitval van harde schijven (of SSD’s) te kunnen ondervangen en zo datacorruptie te voorkomen. De bug, waar Microsoft gisteren melding van maakte, saboteert de werking van deze oplossing.

‘Apparaten die Storage Spaces gebruiken, kunnen problemen ondervinden met het gebruik van of toegang tot hun opslagruimten na het updaten naar Windows 10, versie 2004 (de update van mei 2020) en Windows Server, versie 2004. Bij sommige configuraties kan de partitie voor opslagruimten als RAW worden weergegeven in Schijfbeheer,’ zo schrijft het bedrijf in een blog.

Geen workaround

Microsoft meldt verder dat er ‘geen workaround’ is voor dit probleem. Wel tekent het bedrijf in de blog een vijfstappenplan uit om problemen te voorkomen. Met de instructies kan je wel enkel partities van Storage Spaces beschermen die nog niet gecorrumpeerd zijn door de bug. De preventiemaatregel is er namelijk op gericht om virtuele disks in het opslagsysteem op ‘alleen lezen’ te zetten.

Ondertussen heeft Microsoft de update geblokkeerd. ‘Om je update-ervaring te waarborgen, hebben we een compatibiliteitsblokkade toegepast op deze devices voor het installeren of aangeboden krijgen van Windows 10, versie 2004.’ De blokkade geldt dus zowel voor de client- als de serverversie van het besturingssysteem. Gebruikers die toch naar Windows 10 proberen te updaten, krijgen de volgende boodschap te zien.

screenshot of safeguard hold dialog
Pop-up blokkade Windows 10 mei-update

Ondertussen zegt Microsoft de zaak te onderzoeken. Van zodra er meer informatie is, zal het bedrijf een update posten. De printerbug is ondertussen wel al opgelost.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here