September 3, 2019 San Jose / CA / USA - Zoom corporate headquarters in Silicon Valley; Zoom Video Communications is a company that provides remote conferencing services using cloud computing

Nadat het bedrijf begin juni had aangegeven dat het enkel de gesprekken van betalende klanten zou versleutelen, kondigt Zoom nu aan dat alle videogesprekken beter worden beveiligd.

Advertentie

In een blogpost kondigde Zoom woensdag aan dat het alle videogesprekken met end-to-end encryptie (E2EE) zal beveiligen. Het bedrijf heeft een nieuw ontwerp voor de versleuteling van het platform vrijgegeven op de softwaresite GitHub. ‘Dit stelt ons in staat om E2EE aan te bieden als een geavanceerde add-on-functie voor al onze gebruikers over de hele wereld – gratis en betalend,’ schrijft CEO Eric S. Yuan in de blogpost.

Het nieuws komt er nadat Zoom begin juni had aangekondigd dat het enkel versleuteling aan betalende klanten zou bieden. Dat bericht werd echter niet goed onthaald. Gebruikers en veiligheidsexperts beschuldigden het bedrijf ervan dat het mensen op die manier extra wilde laten betalen voor betere beveiliging.

Zoom beweerde toen echter dat algemene end-to-end encryptie het moeilijk zou maken om Zoom-bombing en kindermisbruikers op het platform tegen te gaan. Medewerkers van het bedrijf zouden door die versleuteling moeilijker in meetings kunnen ingrijpen. Nu zegt CEO Yuan echter dat Zoom een oplossing voor dat probleem heeft gevonden.

In ruil voor persoonlijke gegevens kunnen alle gebruikers binnenkort genieten van versleutelde beveiliging. Mensen zonder abonnement ‘die toegang willen tot E2EE zullen deelnemen aan een eenmalig proces dat de gebruiker zal vragen naar aanvullende informatie, zoals het verifiëren van een telefoonnummer via sms,’ schrijft de CEO verder. Gebruikers die deze gegevens niet willen delen, kunnen wel nog steeds voor het ‘basic’ veiligheidsniveau kiezen.

Kritiek op Zoom

Toch komt er nu ook kritiek op deze methode, en niet alleen omwille van privacyredenen. Op Twitter vraag veiligheidsexpert Pat Walsh zich af ‘hoe dit kan voorkomen dat mensen die vastbesloten zijn seksueel misbruik te plegen zich aansluiten bij een meeting? Ze kunnen bijvoorbeeld een anonieme simkaart gebruiken of online 2FA-tools. Wat is de omvang van het probleem? Hoe werd vastgesteld dat dit een geschikte oplossing is?’

Ook nu stellen gebruikers zich dus kritisch op tegenover de keuzes van Zoom, dat de laatste tijd al heel wat negatieve publiciteit heeft gekregen. Na de veiligheidsproblemen op het platform en de verhalen over Zoom-bombing, kwam het bedrijf ook in de pers wegens censuur. Eind mei had Zoom nog de accounts van Chinese mensenrechtenactivisten geblokkeerd op vraag van China. Ondertussen zijn die accounts weer vrijgegeven.

In ieder geval zal Zoom de nieuwe E2EE-functie in juli beginnen testen. Nadat de beta is goedgekeurd, zal het bedrijf de functie uitrollen voor alle gebruikers.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here