Artificial Intelligence digital concept with brain shape

Het onderzoekslab OpenAI lanceert een API waarmee bedrijven toegang kunnen krijgen tot nieuwe AI-modellen die het lab ontwikkelt.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De non-profitorganisatie OpenAI breidt haar ‘for-profit’-tak uit. Met de lancering van een commerciële API in een abonnementsformule geeft het onderzoekslab bedrijven toegang tot de laatste AI-modellen die het ontwikkelt. Momenteel wordt de API gelanceerd als een private bèta die organisaties twee maanden lang gratis kunnen uittesten. Toegang tot de nieuwe tool kan je hier aanvragen.

De meest spraakmakende tool in het API-pakket is GPT-3, een tekstgenerator die werkt op basis van natural language understanding. OpenAI beschrijft de tool als een ‘text in text out interface’ die elke taak die begrip van de Engelse taal vergt, automatiseert.

De toepassingen zijn eindeloos: een Engelstalige tekst aanvullen, het humeur van een schrijver detecteren of zelfs een gedicht schrijven. Ook kan de tool grote hoeveelheden tekstuele informatie analyseren en vragen daarover beantwoorden. In een blogbericht op de website toont OpenAI hoe GTP-3 een Wikipedia-pagina over brood scant en een antwoord vindt op de vraag ‘waarom brood zo zacht is’.

Antwoord op de vraag ‘Waarom is brood zo zacht?’

Natuurlijk heeft de tekstgenerator van OpenAI ook meer praktische toepassingen. Zo kunnen bedrijven de API inschakelen in chatbots om antwoorden te genereren op klantvragen, of zelfs geautomatiseerde nieuwsberichten te laten schrijven. ‘Je kan de tool “programmeren” door het enkele voorbeelden te laten zien van wat je wilt dat het doet; het succes van de tool hangt over het algemeen af van de complexiteit van de taak,’ schrijft OpenAI.

Ondertussen hebben er al een heel aantal organisaties op de API ingetekend. Naast onderzoeksinstituten als het Middlebury Institute is ook het socialmediaplatform Reddit op de tool gesprongen. Het bedrijf wil de API gebruiken om moderators te helpen om de berichten op de website in goede banen te leiden.

AI bruikbaar maken

De lancering van de API markeert de eerste keer dat OpenAI betaalde diensten aanbiedt. Eerder had het onderzoekslab nog gezegd geen commerciële modellen te willen aanbieden uit vrees voor misbruik. Toch wilt OpenAI de stap naar betalende diensten nu zetten omdat het ‘ons kan helpen de kosten te dekken’.

Ook wilt OpenAI met het initiatief de praktische toepassingen van de technologie verder helpen ontwikkelen. ‘De API heeft ons geholpen om onze focus op algemene AI-technologie te verscherpen – de technologie te ontwikkelen, praktisch bruikbaar te maken en de gevolgen ervan in de echte wereld te overwegen. We hopen dat de API de drempel voor het maken van nuttige AI-producten aanzienlijk zal verlagen.’

Toch blijft OpenAI zich bewust van de risico’s van de technologie. Organisaties die de API voor schadelijke doeleinden gebruiken, zullen geen toegang krijgen tot de API. Ook wordt de tool gelanceerd in een private beta voor een geselecteerd aantal organisaties ‘omdat we niet alle mogelijke gevolgen van deze technologie kunnen overzien’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here