PARIS, FRANCE - SEP 28, 2018: Directly above view of New Amazon Cardboard box against yellow background. Amazon Prime is the online paid subscription service offered by Amazon.com web-commerce site

Volgens The New York Times zal Amazon-CEO Jeff Bezos nu toch getuigen voor het Amerikaanse Congres in verband met een onderzoek naar grote technologiebedrijven.

Advertentie

Op zondag liet de advocatenfirma van Amazon in een brief weten dat CEO Jeff Bezos toch zal getuigen in de antitrustzaak in het Amerikaanse Congres. Eerder had het bedrijf gezegd dat Bezos niet beschikbaar zou zijn voor een ondervraging door het House Judiciary Committee, dat het antitrustonderzoek leidt. Amazon had toen laten weten dat het iemand met kennis van zaken naar het congres zou sturen.

Claims

Het onderzoek naar Amazon door het Amerikaanse Congres kwam er naar aanleiding van een onderzoeksrapport dat de Wall Street Journal eind april publiceerde. Daarin was te lezen dat de top van het bedrijf businessanalisten opdroeg om rapporten te maken met gegevens van bedrijven die producten verkopen op Amazon. Die gegevens zouden dan doorgespeeld worden aan de productiehuizen van het bedrijf.

In het antitrustonderzoek zullen verschillende claims aan bod komen. Zo zal het congres onderzoeken of het bedrijf zijn machtspositie misbruikt en of het kleine spelers buitenspel zet. Ook de manier waarop Amazon fabrieksmedewerkers behandelt zal worden onderzocht. Als Jeff Bezos getuigt voor het comité, zal dat de eerste keer zijn dat hij verschijnt voor het Amerikaanse Congres.  

Verschillende zaken

Ten slotte maakt de antitrustzaak tegen Amazon deel uit van een breder initiatief in het Amerikaanse Congres. De voorbije jaren moesten verschillende techbedrijven al in Capitol Hill getuigen over vermeende inbreuken op de mededingingswet. Grote organisaties zouden hun macht misbruiken om hun positie op de markt te verstevigen. Andere techbedrijven als Facebook, Apple en Google moesten al eerder voor het congres komen.

Ook in Europa wordt Amazon geviseerd in een antitrustzaak. De Europese Commissie bereidt een rechtszaak voor tegen het bedrijf. De klacht is ook hier dat Amazon gegevens van externe verkopers zou hebben gebruikt om zijn aanbod te versterken. Ook in Californië en Washtington lopen er onderzoeken naar de manier waarop de e-commercegigant zijn marktpositie gebruikt.

Amazon heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Ook Facebook en Apple hebben nog niet laten weten of hun CEO’s weer voor het congres zullen getuigen. De woordvoerder van Google, Julie Tarallo McAlister, wilde niet op de vraag reageren.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here