Vandaag behandelt de Kamercommissie Financiën een wetsvoorstel voor een Google-taks. Die is van toepassing op bedrijven die in ons land amper belastingen betalen, maar waar de Belgische gebruiker wel meerwaarde creëert. Met het voorstel zouden die bedrijven een omzettaks van 3 procent opgelegd krijgen.

Advertentie

De Google-taks wordt vandaag besproken in de Kamercommissie Financiën. Volgens een rondvraag van De Tijd zouden de partijen Groen, Ecolo, de PS, de sp.a, CD&V, cdH en PVDA-PTB het voorstel goedkeuren. Daarmee is er een meerderheid. Open VLD, de N-VA en het Vlaams Belang zijn in principe akkoord, maar denken eerder aan een gezamenlijk internationaal initiatief.

Het wetsvoorstel houdt een omzettaks van 3 procent in voor grote technologiebedrijven die aan Belgische gebruikers verdienen, maar hier amper belastingen betalen. Denk bijvoorbeeld aan het advertentiemodel van Google en Facebook. Het initiatief is van toepassing op bedrijven met minstens een omzet van 750 miljoen wereldwijd en 5 miljoen in België.

Of het wetsvoorstel vandaag wordt gestemd is nog onzeker, omdat de Kamercommissie Financiën nog veel andere onderwerpen moet bespreken.

Europese taks

Het wetsvoorstel gaat om een voorlopige heffing in afwachting van een internationaal initiatief. Eerder wilde de Europese Commissie al een gelijkaardige taks invoeren. Dat initiatief is echter op pauze gezet omdat er in de OESO ook een belasting voor techgiganten wordt besproken. Italië, Hongarije en Oostenrijk hebben ondertussen op eigen initiatief al zo’n taks ingevoerd. In België is daarvoor nu ook een meerderheid in de maak.

‘De initiatieven in de schoot van de OESO vergen veel tijd’, zegt Joris Vandenbroucke, Kamerlid voor de sp.a aan De Tijd. Toch is de tijd rijp voor een discussie. De vraag naar fiscale rechtvaardigheid klinkt door de crisis dan ook steeds luider. ‘Door corona staat fiscale rechtvaardigheid, en de vraag wie de factuur betaalt, hoog op de agenda.’

Wel kan België zich later nog bij een internationaal systeem aansluiten. ‘Het gaat om een voorlopige heffing die weer buiten werking treedt als de OESO of de EU met definitieve regels op de proppen komt’, besluit Vandenbroucke. 

Wat denk jij van een Google-taks? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here