September 3, 2019 San Jose / CA / USA - Zoom corporate headquarters in Silicon Valley; Zoom Video Communications is a company that provides remote conferencing services using cloud computing

Het Amerikaanse videoconferencingbedrijf Zoom heeft op vraag van de Chinese overheid drie accounts van Chinese activisten in de VS geblokkeerd.

Advertentie

Op 31 mei organiseerden Chinese activisten in de Verenigde Staten een videoconferentie op Zoom voor de jaarlijkse herdenking van het studentenprotest op het Tiananmenplein. Eenendertig jaar geleden, op 4 juni 1989, kwamen naar schatting een miljoen studenten en burgers op het plein protesteren tegen de Communistische partij van China. Het protest werd toen bloedig neergeslagen met bijna 3000 doden tot gevolg.

Omdat China het verbiedt om vrijuit te spreken over de democratische beweging van Tiananmen, had de overheid Zoom gevraagd om de herdenking door activisten onmogelijk te maken. Het bedrijf ging op het voorstel in. Op 7 juni kreeg de organisator van de conferentie Zhou Fengsuo de boodschap dat zijn account was afgesloten. Sindsdien heeft hij geen toegang meer tot zijn account en krijgt hij na talloze e-mails geen uitleg van Zoom zelf. Ook Lee Cheuk Yan, een ex-politicus uit Hong Kong, maakte hetzelfde mee.

In een statement aan de nieuwswebsite Axios veroordelen de activisten het gedrag van Zoom. ‘We zijn verontwaardigd over deze daad van Zoom, een Amerikaans bedrijf’, schrijven Zhou en de andere organisatoren. ‘Als de meest populaire commerciële vergadersoftware ter wereld is Zoom essentieel om het Chinese publiek te bereiken dat het bloedbad van Tiananmen herdenkt tijdens de coronapandemie.’

Een woordvoerder van Zoom verklaart de keuze van het bedrijf door te verwijzen naar de Chinese wetgeving. Net als elke internationale organisatie moet Zoom zich houden aan de wetgeving van het land waarin ze actief zijn. ‘Als een meeting over verschillende landen heen wordt georganiseerd, moeten de deelnemers zich schikken naar de wetgeving van het land waarin ze zijn gevestigd. We streven ernaar om onze acties te beperken tot het strikt noodzakelijke’. Het bedrijf voegt er nog aan toe dat het Amerikaanse account van Zhou ondertussen weer geactiveerd is.

China en de sociale media

De Chinese overheid heeft zich de laatste jaren al verschillende keren gemengd in het beleid van socialemediakanalen. Zo blokkeerde LinkedIn in 2019 het account van dezelfde activist Zhou in China omwille van ‘specifieke content op het profiel’. Nadat het verhaal in de pers verscheen, werd het account weer geactiveerd. Eind april verplichtte China het bedrijf achter TikTok om de zakelijke chat-app Feishu offline te halen. De sanctie werd ingesteld omwille van een functie waarmee gebruikers via een nieuwsfeed door berichten van buitenlandse platforms konden bladeren.

In mei kondigde ook Zoom aan dat het geen gratis accounts meer zou aanbieden aan gebruikers in China omwille van ‘wettelijke vereisten’. Betalende accounts zijn nog wel toegelaten.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here