EC-commissaris Breton: “Geen Europees centrum voor cyberveiligheid in ‘traag’ België”

België was een kanshebber om het Europese centrum voor cyberveiligheid te huisvesten, maar de onzekerheid rond 5G en de afhankelijk van risicovolle providers lijken ons land te nekken.

Twee jaar geleden kondigde de Europese Commissie het plan aan om een Europees centrum voor cyberveiligheid op te richten. Dat centrum moet vanaf volgend jaar in werking treden om nationale toezichthouders op cyberveiligheid aan te sturen, en het geld uit onderzoekfondsen rond cybersecurity zoals Europe Horizon en Digital Europe vanuit één instelling te beheren. Lidstaten van de Europese Unie konden hun kandidatuur indienen om het centrum te huisvesten.

België deed dat en schoof Brussel als locatie naar voren. De Belgische kandidatuur leek lang ook een heel goede kans te hebben. De nabijheid van de Europese instellingen en de NAVO, en de deelname van België aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA waren goede argumenten om het centrum in België neer te zetten. Daarnaast heeft ons land ook een heel goede reputatie voor onderzoek naar cyberveiligheid en cryptografie.

Trage politiek

Maar helaas, hoe goed onze wetenschappers ook mogen zijn, de kans lijkt zeer klein te zijn dat het de Europese Commissie zal komen. De commissaris voor Industrie en Interne Markt Thierry Breton liet tijdens een overleg vrijdag duidelijk optekenen dat België niet langer een optie meer is. Een hoge graad van cyberveiligheid is essentieel voor Breton, en daar voldoet België volgens de commissaris niet aan.

Thierry Breton, EC-commissaris. Afbeelding: Europees Parlement

Het is vooral de traagheid in onze politieke besluitvorming die ons wellicht de kop zal kosten. België is door de versnipperde bevoegdheden en politieke belangen één van de traagste landen met het omzetten van wetgevingen rond cyberveiligheid. Om het centrum snel te kunnen opstarten, moeten activiteiten ook snel goedgekeurd worden. Daarnaast is er natuurlijk de uitrol van 5G, die op een volledig dood spoor zit. Telecomoperatoren kunnen via het BIPT voorlopige licenties bekomen, maar daarmee kunnen ze geen contracten afsluiten.

Risicovolle operatoren

Onze telecomoperatoren kregen overigens ook een veeg uit de pan van Breton. Het centrum kan opereren in een veilige netwerkomgeving. De EU-landen keurden eind vorig jaar een gezamenlijke aanpak rond de beveiliging van 5G-netwerken, die inhoudt dat telecombedrijven best het risico verspreiden over meerdere leveranciers. Risicovolle operatoren, lees als Huawei en ZTE, moeten daarbij zo veel mogelijk vermeden worden.

De Belgische telecombedrijven hebben mede door de vertragingen die de politieke discussies oplopen, nog niet duidelijk gemaakt met welke leveranciers ze in zee zullen gaan. Maar aangezien voor 4G met Chinese bedrijven werd samengewerkt, is die piste niet ondenkbaar voor 5G, verwittigingen vanuit de EU en Amerika ten spijt. De Europese Commissie wil duidelijk niet afwachten wat de telecomoperatoren uiteindelijk zullen beslissen.

Waar komt het wel?

Het overleg waar het centrum uiteindelijk wel zal komen is nog aan de gang, maar het zou wel in een finale fase zitten. Naast België dienden Roemenië, Spanje, Luxemburg en Ierland hun kandidatuur in. De Belgische overheid is er zelf nog van overtuigd dat ze in de race blijven. Maakt de Europese Commissie uiteindelijk een andere keuze, dan hebben we nog altijd wel een internationaal centrum in Brussel. Wie runt dat? Jawel hoor, Huawei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business