Business man review his resume on his desk, laptop computer, calculator and cup of coffee,Seleted focus.

CheckPoint publiceert een update over securitytrends tijdens de coronacrisis. Opvallend is de toename van het aantal malware-aanvallen door sollicitatiemails.

Advertentie

Hackers hebben een nieuwe, effectieve manier gevonden om bedrijven aan te vallen met malware. In een blog noteert cybersecuritybedrijf Check Point dat het een toename ziet in het aantal aanvallen door middel van sollicitatiemails. De laatste twee maanden verdubbelde dit type aanval in de Verenigde Staten. Ook valse e-mails met ziektebriefjes worden gebruikt om trojans te verspreiden. In de e-mails verwijzen de hackers veelal naar de coronapandemie.

Check Point stelde vast dat één op de 450 geïnfecteerde bestanden nu gebruik maakt van een valse sollicitatiemail. Onlangs ontdekten medewerkers van het securitybedrijf een grote campagne met cv’s waarbij Zloader-malware werd gebruikt om paswoorden en persoonlijke data van slachtoffers te stelen. Nadat medewerkers de ‘cv’ in de bijlage openden, werden ze gevraagd om de software uit te voeren. Op dat moment nam het macrovirus de computer over en konden hackers financiële transacties op het device uitvoeren. De Zloader-software die hiervoor werd gebruikt is verwant aan Zeus-malware en wordt vooral ingezet om klanten van financiële instellingen te targeten.

Ook het aantal geïnfecteerde e-mails met ziektebriefjes nemen toe. Check Point ontdekte verschillende campagnes van hackers die via de zogenaamde ziektebriefjes trojans als Trickbot op de computers van bedrijven konden installeren. Door de onderwerpregel, de naam van de bijlage en de naam van de afzender erg realistisch te maken, liepen verschillende bedrijven al in de val.

Corona-aanvallen dalen

Zowel de mails met de ziektebriefjes als de sollicitatiemails verwijzen vaak naar corona. Check Point stelde dan ook sinds maart een groot aantal corona-gerelateerde cyberincidenten vast. Het aantal incidenten piekte eind april, en stabiliseerde weer in mei. Vorige maand ontdekte het cybersecuritybedrijf 7 procent minder aanvallen tegenover april. Check Point verwacht dat deze trend zich de volgende maanden zal doorzetten.

Het totaal aantal cyberincidenten met malware neemt dan weer wel toe. Nu bedrijven terug opstarten, beginnen ook hackers weer actief aanvallen te organiseren. In mei constateerde Check Point een stijging van 16 procent tegenover in april. In de maand maart van dit jaar, bij het begin van de lockdown, vonden dan weer relatief weinig cyberaanvallen plaats. Volgens de cijfers van Check Point daalde het aantal toen met 30 procent tegenover januari.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here