New York City, NY, USA - December 4, 2014: View of Times Square, NYC. Billboards visible include Nasdaq, and Sony.

Technologieaandelen stijgen sterk in de Verenigde Staten. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq bereikt weer bijna hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

Advertentie

Nadat de beurzen in het begin van de coronacrisis flinke klappen kregen, zijn vooral de techaandelen de laatste weken aan een steile opmars bezig. Gisteren bereikte de technologiebeurs Nasdaq, met aandelen van onder andere Amazon, Google-moeder Alphabet en Apple even de symbolische grens van 10.000 punten. De techbeurs sloot uiteindelijk op 9.953,75 punten, een winst van 0,3 procent. Daarmee bereikt de beurs een stijging van 46 procent sinds de bodem in maart. Vanmorgen bedroeg de openingskoers 9.867,19 punten en ondertussen zit de beurs weer boven de 10.000 punten.

De remonte van de Nasdaq is uniek in het beurslandschap. Terwijl de Bel20 of Europese Stoxx600-index nog lang niet aan hun pre-coronaniveau zitten, heeft de Amerikaanse techbeurs de put van maart op enkele weken tijd weten te dichten. In tijden van crisis blijven aandelen van (bio)techbedrijven goed te scoren bij beleggers. ‘Toen de wereldeconomie instortte door de verspreiding van de coronapandemie, werden technologieaandelen al snel als veilige ‘vluchtaandelen’ beschouwd, schrijven analisten in De Tijd.

Screen Shot 2020 06 09 at 2.50.19 PM
Nasdaq-koers van de voorbije twaalf maanden

Reuzen en coronasterren

De remonte van de Amerikaanse techbeurs is deels te verklaren door de dominante positie van techreuzen als Microsoft en Apple. Door de sterke balans van deze bedrijven vielen de aandelen ervan minder snel terug in vergelijking met bedrijven die over een slechte kaspositie beschikken. Daarnaast dragen ook Alphabet en Facebook bij aan de stijging. Hoewel de advertentie-inkomsten van deze bedrijven eind maart een diepe val kenden, kregen adverteerders in april terug vertrouwen. Ondertussen zit Facebook sinds eind mei al weer terug op het niveau van voor corona, en ziet Alphabet zijn aandelen weer stijgen.

Ook zijn er de corona-winnaars, bedrijven die net een flinke boost hebben gekregen door de crisis. Door de quarantainemaatregelen hebben organisaties en consumenten massaal geïnvesteerd in technologieën en digitaal entertainment om de lockdowns te overleven. Het thuiswerk betekende voor bijvoorbeeld Zoom, het bedrijf achter de videochatapplicatie, een sterke stijging in de beurswaarde. Ook de cloud-afdelingen van bedrijven als Microsoft, Alphabet en Amazon, die werken op afstand mogelijk maakt, kenden een sterke groei.

Beurzen na corona

Het massale thuiswerk en de digitale oplossingen die daarvoor nodig waren, hebben de Nasdaq een sterke boost gegeven. Maar hoe zal de beurs er na corona uitzien? Blijven de techbedrijven vasthouden aan hun recente winst, of zal de sterke stijging afnemen als alles terug bij het oude is? Volgens analisten is dat eerste scenario waarschijnlijker. De huidige boost voor Big Tech zou structureel worden. ‘Als de lockdown voorbij is, keren we niet terug naar hoe het voordien was. We verwachten een blijvend effect.’  

De digitale transformatie die door de coronapandemie nodig was, zal het economisch landschap diepgaand veranderen. Eind april zei Microsoft-topman Satya Nadella nog dat ‘in een tijdsbestek van twee maanden een digitale transformatie heeft plaatsgevonden die normaal twee jaar kost.’


Geen velden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here