Mensen willen wel op vakantie gaan deze zomer, maar volgens Airbnb lijkt een groot deel er toch voor te kiezen om in eigen land op vakantie te gaan.

Advertentie

“Na maanden thuis binnen te moeten blijven, hebben mensen nood aan een vakantie”. Die woorden liet de CEO van Airbnb Brian Chesky optekenen in een interview met Bloomberg. Maar het lijkt er toch op dat we dit jaar anders op vakantie zullen gaan dan gewoonlijk. Mensen zijn lijken tijdens de (hopelijk) laatste stuiptrekkingen van het coronavirus nog niet geneigd om meteen op een vliegtuig te stappen en naar andere landen te trekken.

Dat blijkt alvast uit boekingen in de Verenigde Staten tijdens de periode van 17 mei en 3 juni. Het aantal boekingen met een maximale reisafstand van 200 kilometer ligt 50% hoger dan vorig jaar. Ook ligt het aantal boekingen opnieuw hoger dan voor de crisis begon. Maar het bedrijf zegt dat het niet enkel Amerikanen zijn die een vakantie in eigen land verkiezen deze zomer. Ook in landen als Duitsland, Portugal, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland is er opvallend veel vraag naar vakanties in eigen land. Onze reisbestemming ligt niet enkel dichter bij huis, maar we lijken ook langer op vakantie te willen gaan. Er is bijgevolg ook meer vraag naar vakantiehuizen dan hotels. Andere reisorganisaties zoals Booking Hooldings Inc., eigenaar van booking.com, en zoekresultaten op Google lijken de observaties van Airbnb te ondersteunen.

“Normaal gaat een New Yorker een week naar Parijs, nu gaat hij een maand naar Catskills*.”

Brian Chesky, CEO Airbnb

Diepe put

Dat het aantal reservaties opnieuw toeneemt, is uiteraard goed nieuws voor Airbnb, maar ook voor de toeristische sector in zijn geheel. Want die zal na de coronacrisis uit een heel diepe put moeten klimmen. Ook Airbnb heeft die crisis zwaar gevoeld. Het bedrijf moest een kwart zijn personeel laten gaan, en de verwachte inkomsten voor de eerste helft van 2020 liggen voor de helft lager dan 2019. Het bedrijf stelde zijn beursgang ook voor onbepaalde duur uit, al houdt Chesky de deur wel open dat het dit jaar nog zou kunnen.

Ook andere reisbedrijven moesten delen in de klappen. Tripadvisor liet eveneens een kwart van zijn werkkrachten gaan. Booking Holding vroeg zelfs overheidssteun aan. De CEO van Booking, Glenn Fogel, zei in een rapport voor aandeelhouders volgende week dat de coronacrisis de toeristische sector nog harder zal treffen de crisis na 9/11, het SARS-virus of de financiële crisis van 2008.

Wat met de luchtvaart?

Wie minder vrolijk zal worden van dit nieuws, is de luchtvaartsector. Het lijkt er dus nog niet meteen aan te komen dat mensen naar alle hoeken van de wereld vliegen zoals we dat gewend waren. Ook dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines Group. Die tonen aan dat ook het luchtverkeer stilaan weer recht krabbelt, maar dat het aantal passagiers nog steeds 87% minder is dan vorig jaar. Voor de zomer wordt een vermindering in capaciteit tot 40% geschat.

Volgens Chesky is het nog wel te vroeg om te stellen of deze trends zich over langere termijn zullen doortrekken. Interessant wordt het om te zien wat er gebeurt wanneer de meeste landen hun grenzen weer zullen openstellen voor buitenlandse toeristen. In Europa doen veel landen dat vanaf volgende week, met uitzondering van Spanje dat nog afwacht tot 1 juli. Onze belangrijkste luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hoopt alvast dat Belgen op het vliegtuig zullen stappen, want het bedrijf zit in vieze papieren.

Waar ga jij dit jaar op vakantie? Verkies je een verblijf aan de kust of de Ardennen, is de lokroep van de Spaanse of Franse zon toch te groot? Laat het ons weten in de reacties!

*gebergte vlakbij New York, nvdr

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Airbnb vergoedt verhuurders voor afzeggingen

Het bedrijf Airbnb schafte eerder al annuleringskosten voor huurders af, maar neemt nu ook maatregelen om verhuurders beter te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here